Tridnevni festival Mlade rime gosti mariborska dvorana Gustaf v Pekarni. Foto: Mlade rime
Tridnevni festival Mlade rime gosti mariborska dvorana Gustaf v Pekarni. Foto: Mlade rime
Dejan Koban
Veronika Dintinjana in Dejan Koban (na sliki) sta idejna vodja projekta, ki se je začel z literarnim večerom v Menzi pri koritu. Foto: Mlade rime

Festival bo v dvorani Gustaf v mariborski Pekarni. S festivalom organizatorji KUD Kentaver, revija Liter jezika, MKC Črka, Radio MARŠ in AGD Gustaf zaznamujejo prvo obletnico začetka literarnih večerov Mladih rim v Mariboru. Nina Ditmajer, Klemen Šali, idejna vodja Mladih rim Veronika Dintinjana in Dejan Koban, ki so oblikovali program festivala, so k sodelovanju povabili tudi glasbene goste in hrvaško skupino performerjev in improvizatorjev Sodom oz. štab za obrambo dostojanstva pred mušnicami. Dogodke bosta vodila Dejan Koban in Klemen Šali, ki je tudi sodelavec Radia Marš.

Tridnevno dogajanje
Prvi dan festivala bodo na odru dvorane Gustaf nastopili Tonja Jelen, Gregor Lozar, Nina Ditmajer, Gaja Maja Rojec in Nežka Struc, večer pa bo zaokrožila glasba dvojca All Strings Detached, ki ga sestavljata Jana Beltran in Vesna Godler.

Drugi dan se predstavljajo avtorji in avtorice, ki so v letu 2014 sodelovali z objavami svojih del na spletni strani MKC Maribor v rubriki e-objave MKC Črke. Nastopili bodi Lucija Mlinarič Lotus, Vesna Spreitzer, Marko Samec - Tomaž S. Lovec, Nataša Švikart, Aljoša Šorgo, Petra Bauman in Robert Titan Felix. Večer pa bo z glasbeno-literarnim performansom sklenil Tomislav Vrečar.

V četrtek pa organizatorji vabijo na popoldanski Gu(d)staf market, večerni termin pa je spet namenjen poeziji mladih avtorjev in avtoric. Nastopili bodo Aleš Jelenko, Anka Vidmar, Tamara Kovačič, Noemi Veberič Levovnik, Nina Medved in gostje iz Hrvaške – skupina SODOM oz. štab za obrambo dostojanstva pred mušnicami, ki jo sestavljajo improvizatorji in performerji Zlatko Mejsec, Žarko Jovanovski, Dino Škare, Vid Jeraj in Siniša Matasović. Glasbeni gostji zadnjega dne festivala bosta Anja Novak s poezijo, igro in šansonom ter Eva Boke Ziblje s šansonom in kabaretom.

Celotni program festivala si lahko pogledate tukaj.

Začetek z literarnim večerom v Menzi pri koritu pred skoraj desetletjem
Kot navajajo pri Celjski Mohorjevi družbi, kjer je leta 2011 izšla knjiga Mlade rime ena, je zamisel za festival dejansko plod dveh španskih študentov, leta 2005 pa so prireditev za svojo vzeli domačini. Namen celotnega projekta je še neuveljavljenim pesnikom odpirati vrata v svet poezije; prek predstavitve svojega dela in medsebojnega spoznavanja pa tudi možnost primerjave svojih "rim" z drugimi, tudi uveljavljenimi pesniki.