Pred letom dni je vlada sprejela akt o ustanovitvi javnega zavoda Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt), s katerim je država vstopila v soustanoviteljstvo zavoda. Foto: BoBo
Pred letom dni je vlada sprejela akt o ustanovitvi javnega zavoda Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt), s katerim je država vstopila v soustanoviteljstvo zavoda. Foto: BoBo
Miha Turšič
"V enem letu od vstopa Republike Slovenije v soustanoviteljstvo Ksevta je postalo jasno popolnoma vse, na kar smo soustanovitelji Ksevta opozarjali. Da je bila kulturna institucija nasilno prevzeta in uničena od ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, da jo državni sekretar Tadej Slapnik uporabllja za svoje bizarne zasebne interese ter da se predsednik vlade Miro Cerar ni držal dogovora o omogočanju funkcionalne institucije za nadaljnjo kulturalizacijo vesolja," je med drugim zapisal Miha Turšič v sporočilu za javnost. Foto: Bobo

Kot je v sporočilu za javnost zapisal soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) Miha Turšič, je bil ob vstopu Republike Slovenije v ustanoviteljstvo Ksevta lanskega marca v objektu v Vitanju še zmeraj postavljen celotni razstavni program prvotnih ustanoviteljev in zbirka kulturne dediščine.

"Razstavno opremo, multimedijsko tehnologijo, vsebino razstav, knjižno zbirko, eksponate kulturne dediščine ter umetnine mednarodnih umetnikov, je državni javni zavod že celo leto zavestno uporabljal brez pravne podlage in dogovora z zakonitimi lastniki," še beremo v Turšičevi izjavi za javnost.

Nerazrešen prenos lastnine
Pred skoraj natanko letom dni je eden od državnih sekretarjev pozval ustanovitelje Ksevta, naj z vodstvom javnega zavoda Ksevt – torej sedanjega Centra Noordung – razrešijo odprta vprašanja prenosa upravljanja intelektualne in predmetne lastnine na javni zavod Ksevt v Vitanju. Po Turšičevih besedah so nekaj dni pozneje poslali predlog rešitve, na katerega pa niso prejeli nobenega odziva, razen da je taisti državni sekretar javno zanikal zasebno lastnino.

Turšič opozarja, da v pretečenem letu dni državne institucije kljub pozivom niso izkazale nobene pripravljenosti za ureditev pravne podlage, ki bi omogočila, da državni javni zavod uporablja zasebno lastnino.

"S preimenovanjem institucije so celo dokazali, da je bil izveden zgolj nasilni prevzem prepoznavne in vzpostavljene institucije Ksevt. V tem času je bila s strani trenutnega vodstva uničena tudi umetnina Spektralni modulator Edvarda Zajca," še opozarja soustanovitelj Ksevta.

Turšič je mnenja, da je bila ta kulturna institucija nasilno prevzeta in da gre za materialno okoriščanje državnih in javnih funkcionarjev z zasebno lastnino državljanov, oziroma kot to sam imenuje, gre za gospodarsko-politični kriminal.

Ministrstvo: Oprema je v funkciji delovanja javnega zavoda
Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo razlagajo, da so pred vstopom države v upravljanje javnega zavoda naredili natančen popis opreme, iz tega po njihovo ni mogoče ugotoviti, da bi bila oprema v lasti zasebnikov. Javni zavod prav tako ne razpolaga z dokumentacijo, ki bi dokazovala zasebno lastništvo opreme. "Oprema je v funkciji delovanja javnega zavoda in je temu tudi namenjena," so zatrdili.

K temu so dodali še, da so bili v prvem letu delovanja javnega zavoda pod novim vodstvom sicer vloženi začetni napori v pripravo natančne ocene stanja v zvezi z opremo v zavodu v razmerju do predhodnih upravljavcev - zasebnih zavodov Planit in Ksevt, ki pa zaradi finančnega kolapsa ne obstajata več.

Oprema, ki je v javnem zavodu, se po njihovo uporablja v skladu z namenom, za katerega je bil Center Noordung zgrajen in za kar so bila porabljena evropska sredstva - s tem se zagotavlja trajnost projekta. Javni zavod bo z nadaljnjo uporabo sredstev in opreme "tako tudi v prihodnje zagotavljal smotrno uporabo evropskih sredstev in sredstev iz državnega proračuna", so zaključili.