Zdaj se za Pulitzerjevo nagrado lahko potegujejo mediji, ki so dostopni samo na spletu. Foto: MMC RTV SLO
Zdaj se za Pulitzerjevo nagrado lahko potegujejo mediji, ki so dostopni samo na spletu. Foto: MMC RTV SLO

Z odbora, ki podeljuje Pulitzerjeve nagrade, so sporočili, da so konkurenco nagrad za leto 2009, ki jih bodo podelili aprila, razširili tudi na "besedilne časopise in novičarske organizacije, ki delujejo samo na spletu".

V izjavi so zapisali, da bodo lahko spletni mediji sodelovali v vseh 14 novinarskih kategorijah, v katerih nagrade podelujejo. Med njimi so tudi lokalno poročanje, komentar, raziskovalno novinarstvo, pojasnjevalno novinarstvo, notranja in zunanja politika ...

Pulitzerji se razvijajo
Sig Gissler, tajnik odbora, je povedal, da je poteza "logičen podaljšek zgodovinskega poslanstva Pulitzerjevih nagrad", poroča agencija AFP. "Še naprej bomo spremljali spreminjajoče se medijsko prizorišče in se poskušali primerno prilagoditi," dodaja. Gissler je izpostavil tudi razvojni vidik nagrad: "Leta 1943 smo v konkurenco dodali fotografijo, dodali smo pojasnjevalno novinarstvo, že od leta 1999 pa lahko sodelujejo tudi spletne vsebine."

Spletne ali tiskane prijave za nagrado morajo prihajati iz časopisov ali novičarskih organizacij v ZDA, ki izhajajo najmanj enkrat na teden in so "posvečene predvsem izvirnemu poročanju in spremljanju zgodb".

Rok za prijavo del je 1. februar 2009.

A. K.