Kot so v četrtek pozno zvečer tvitnili na RŠ-u, proračuna poslanci niso sprejeli in dodali, da jih je proti glasovalo 20, za 11, deset pa je bilo vzdržanih.

Grafit v podporo Radiu Študent, ki je pred leti krasil pročelje poleg sedeža radia. Foto: BoBo
Grafit v podporo Radiu Študent, ki je pred leti krasil pročelje poleg sedeža radia. Foto: BoBo

V imenu Radia Študent je izglasovano pozdravil Rasto Pahor in med drugim dodal: "Ne bomo več prenašali tega, de se o ničemer več ne diskutira z nami, ampak se odloča samo še z dvigovanjem rok."

"Položaj ostaja negotov"
Direktorica RŠ-a Ana Kandare je v današnji izjavi za javnost zapisala, da po četrtkovem nesprejetju proračuna ŠOU-a za leto 2021 položaj RŠ-a ostaja popolnoma negotov. "Problemi so odloženi, ne pa rešeni; razmere se že z naslednjo sejo lahko spremenijo," je opomnila.

V RŠ-u vztrajajo pri zahtevah zagotovitve financiranja ŠOU-a v znesku najmanj 120.000 evrov letno vsaj do konca leta 2022, takojšnjo prekinitev poskusov prenosa ustanoviteljskega deleža, ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU in vključitev RŠ-a v vse pogovore o njegovi prihodnosti.

Kdaj se je vse začelo?
Z RŠ-a so na začetku januarja sporočili, da je novoizvoljeni študentski zbor ŠOU-a na zasedanju 30. decembra odločal o proračunu za leto 2021, v katerem postavke za sofinanciranje RŠ-a ni več. Prav tako naj bi spremenili pravilnik o financiranju ŠOU-a.

V sporočilu za javnost je tedaj pisalo, da je osnutek proračuna ŠOU-a za leto 2021 vreden slabe tri milijone evrov. Od ŠOU-a so zahtevali, da jim "sorazmerno z znižanjem njihovega proračuna, za katerega sicer razumejo, da je okleščen zaradi posledic epidemije, v letu 2021 nameni vsaj 120.000 evrov".

V sredo so pri RŠ-u z javnim pozivom opozarjali, da bi s komercializacijo ali finančnim podhranjevanjem Radia Študent študente prikrajšali za enega bistvenih emancipatornih vzvodov sodobne družbe, "pravice do informiranja, ki ni obremenjeno z ozkimi političnimi ali komercialnimi interesi, ter tako ustvarjanja informirane podlage za krepitev kritičnega razmišljanja tega, upamo si celo reči, da v tem smislu najpomembnejšega dela družbe". Radio Študent je tudi izobraževalna platforma, ki na leto brezplačno usposablja več kot 50 mladih za novinarske, spikerske, tehnične poklice v medijih in širše.

V prihodnosti bodo poskušali poiskati nove modele ustanoviteljskih struktur za dolgoročno varno delovanje Radia Študent.

Podpora v javnosti velika
Podporo RŠ-u so v preteklih dneh izrazili številne institucije in posamezniki. Poleg ZRC SAZU denimo še pet fakultet Univerze v Ljubljani, štirje inštituti ter nekaj drugih akademskih organizacij znanstvenoraziskovalnih in študentskih organizacij. Med podpornike v RŠ-u prištevajo tudi šest institucij, ki so jih opredelili s skupno kategorijo sindikati, stanovske organizacije in združenja. Podporo jim je izreklo tudi sedem civilnodružbenih organizacij, med njimi Asociacija, in organizacije, ki delujejo na Metelkovi 6.

Preberite tudi

"Miroljuben prenos ustanoviteljskega deleža"
Ana Kandare je danes spomnila, da so bili na četrtkovi seji zavrnjeni tudi vsi za radio nesprejemljivi amandmaji, po katerih bi RŠ-u za leto 2021 zagotovili 50.000 evrov, govor pa je bil tudi o za radio nesprejemljivem "miroljubnem prenosu ustanoviteljskega deleža", vključenem v predlogu amandmaja vodje poslanske skupine Povezani Aleksandra Milićevića kot tudi v Klasinčev nagovor študentskih poslancev. Dodala je, da so se sredstva ŠOU-a za RŠ prav pod vodstvom Klasinca v sedmih letih razpolovila, v četrtek pa naj bi direktor "ponovno zavajal študentski zbor in širšo javnost z netočnimi trditvami o sporazumnih dogovarjanjih glede izstopa ŠOU-a iz ustanoviteljstva RŠ-a".

"Nesprejemljivost proračuna ŠOU-a, v katerem ni postavke za RŠ"
"Na seji so številni poslanci in poslanke izrazili nesprejemljivost proračuna ŠOU-a, v katerem ni postavke za RŠ. Tudi če so bili njihovi amandmaji za nas nesprejemljivi, so vendarle potrdili, kar smo bili prisiljeni kričati zadnja dva tedna: da je Radio Študent kot najstarejša neodvisna študentska radijska postaja v Evropi nepogrešljiv del študentskega organiziranja in medijskega prostora in s tem brez vsakršnega dvoma upravičen do javnih sredstev, ki jih upravlja ŠOU,"
med drugim piše v današnji izjavi.

Po presoji direktorice RŠ-a so se na seji pokazale "slaba in zavajajoča komunikacija med vodstvom in študentskimi poslanci, nepoučenost o perečih problematikah ter splošna odsotnost refleksije o posledicah upravljanja večmilijonskega proračuna študentskega javnega denarja". Samovolji vodstva ŠOU-a pa se po njenih besedah ni izognil niti Zavod ŠOLT.

ŠOU brez komentarja
Na ŠOU-u so za STA danes dejali, da nesprejetja proračuna ŠOU-a za leto 2021 ne bodo komentirali.

Položaj Radia Študent ostaja negotov
Študentska organizacija Univerze v Ljubljani o financiranju RŠ-a