Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Projekt Barbare Kapelj, naslovljen Lastne sobe, ki bo drevi sklenil festival WoW (Women on Women), črpa iz dokumentarističnega, raziskovalnega in umetniškega procesa, ki v ospredje postavlja prostore, v katerih vsakodnevno ustvarjajo generacijsko in zvrstno različne umetnice. Kako si predstavljajo idealno lastno sobo? Kako, v kakšnih pogojih ustvarjajo v času pandemije in zaprtja kulturnih prizorišč?

"Če želimo, da se zgodovina piše v našem imenu, jo moramo pisati same."

Usodna knjiga Virginia Woolf
Barbara Kapelj je na predstavitvi festivala spomnila, da je Virginia Woolf pred skoraj stoletjem, leta 1929, izdala knjigo Lastna soba. Umetnico je sicer tema lastne sobe že od nekdaj zanimala, ob bližajoči se okrogli obletnici znamenitega eseja pa se je začela spraševati, kaj se je v minulih stotih letih spremenilo oziroma, kaj se dogaja z žensko in njenim prostorom danes: "Imamo ženske prostor za ustvarjanje ali ga nimamo in kaj se je zgodilo s tem prostorom med pandemijo? Mnoge ženske smo bile namreč primorane ostati doma in prostor naše ustvarjalnosti in svobode se je na nek način skrčil."

Barbara Kapelj je dodala, da je za intervjuje izbrala pestro strukturo različnih umetnic ter filozofinjo in teoretičarko Evo D. Bahovec, ki so se pri svojem delu na nek način tudi ukvarjale s prostorom: "Mislim, da sem zajela pester pogled žensk, na razstavi boste lahko slišali njihove glasove, občutja in komentarje na prostor danes."

Soavtorja projekta Lastne sobe sta Borut Savski in Stefan Doepner. Pri projektu so sodelovale Lea Aymard, Eva D. Bahovec, Ivana Djilas, Alenka Kreč Bricelj, Ema Kugler, Tamara Lašič Jurković, Urša Menart, Suzana Tratnik in Metka Zupanič. Vse so napovedane tudi kot gostje današnje okrogle mize pred odprtjem, ki jo bo moderirala Tjaša Pureber.

Razstava bo na ogled do 25. junija, vsak delovnik med 12. in 19. uro, pred odprtjem bo drevi ob 19. uri potekala okrogla miza Lastne sobe – prvih 100 let.