Nouvel je pri načrtovanju izhajal iz francoske tradicije igranja namiznega tenisa na prostem. Od tod verjetno ostre oblike paviljona, ki jih pestrita poševna stena na eni in kocka na drugi strani. Foto: www.serpentinegallery.org
Nouvel je pri načrtovanju izhajal iz francoske tradicije igranja namiznega tenisa na prostem. Od tod verjetno ostre oblike paviljona, ki jih pestrita poševna stena na eni in kocka na drugi strani. Foto: www.serpentinegallery.org
Jean Nouvel (2010)
Nouvelov paviljon bo deloval kot javni prostor, kjer se bodo obiskovalci lahko družili, obiskovali različne prireditve (kot so razni javni pogovori in drugo), obiskali kavarno,premična platnena streha pa jih bo varovala pred spremenljivim angleškim vremenom. Foto: www.serpentinegallery.org
Jean Nouvel (2010)
Jean Nouvel se je rodil leta 1945 in študiral na učilišču Ecole nationale supérieure des beaux-arts (Šola lepih umetnosti) v Parizu. Od leta 1967 do leta 1970 je delal kot asistent in projektant pri arhitektih. kot sta Claude Parent in Paul Virilio, a se je kaj kmalu osamosvojil ter začrtal lastno črto v svetovno arhitekturno dogajanje. Foto: www.serpentinegallery.org

Gre za paviljon galerije Serpentine, ki vsako leto zraste v Hyde Parku, le da je tokrat že tako odmeven projekt še bolj v središču pozornosti in še bolj izpostavljen, ker gre za 40. obletnico galerije, ki že deset let zapored uresničuje edinstven arhitekturni projekt. Vsako leto izberejo načrt svetovno priznanega arhitekta, njegovo idejo nato uresničijo in jo postavijo na travnik pred galerijo, s čimer želijo prikazati, kakšne so trenutne smernice sodobne arhitekture, nato pa jo jeseni podrejo.

Letos je čast pripadla francoskemu arhitektu Jeanu Nouvelu; ta si je za svojo prvo zgradbo, postavljeno v Veliki Britaniji, zamislil živordečo stavbo iz prosojnih materialov ostrih in ravnih potez ter struktur. Rdeča barva je bila seveda izbrana kot popoln kontrast zeleni.

V boju z gravitacijo
Stavbo tvorijo izrazite geometrične oblike, velike premične platnene ponjave in samostoječi zidovi, ki se poševno dvigujejo tudi do 12 metrov nad trato, tako da že kljubujejo zakonom gravitacije. Nouvel pravzaprav eksperimentira s francosko tradicijo igranja namiznega tenisa na prostem; pozornost vzbujajoče steklo, transparenta polikarbonatna plastika in naravno platno ustvarjajo prilagodljiv sistem prehajanja med zunanjimi ter notranjimi prostori. Prilagodljiv avditorij bo tako med drugim gostil večerna dogajanja, v njem bo delovala kavarna, nudil pa bo tudi zaščito pred (že pregovorno) spremenljivim angleškim vremenom.

Svetovno priznan arhitekt
Jean Nouvel se je rodil leta 1945 in študiral na šoli Ecole nationale supérieure des beaux-arts (Šola lepih umetnosti) v Parizu. Od leta 1967 do leta 1970 je delal kot asistent in projektant pri arhitektih, kot sta Claude Parent in Paul Virilio, a se je kaj kmalu osamosvojil ter začrtal lastno črto v svetovno arhitekturno dogajanje. Ukvarja se predvsem z urbanizacijo, krajinsko arhitekturo, industrijskim oblikovanjem, pa tudi z notranjim oblikovanjem.

Leta 2008 je prejel Pritzkerjevo nagrado, širši javnosti pa je verjetno najbolj znan kot arhitekt, ki je zasnoval Svetovni arabski inštitut v Parizu, med drugim pa je narisal tudi stavbo Torre Agbar v Barceloni (zanjo si je "izposodil" koničasto obliko, ki Katalonce spominja na Gaudijevo veselo arhitekturo) ter Gasometer na Dunaju. "Moja dela so odraz časa, ki ga živimo. Vezana so na tehnike in snovi ter na to, kaj vse smo z njimi danes sposobni narediti," je dejal Francoz, ki je tudi avtor stavbe, v katero se bo (nekega dne) naselila 'podružnica' Louvre v Abu Dabiju.

Fligiranska obdelava jekla in stekla
Med drugim slovi kot mojster filigranske obdelave stekla in jekla. Najboljši dokaz tega je njegov zdaj že nekaj let star arabski inštitut v Parizu, podoben dokaz pa naj bi bil tudi novi prizidek k muzeju sodobne umetnosti (MoMA) v New Yorku. Nouvelov načrt je bil namreč izbran za dozidavo k znamenitemu newyorškemu muzeju, kar ga bo povečalo za 3.500 kvadratnih metrov oziroma za stavbo z 82 nadstropji. A vrnimo se k londonskemu paviljonu. Nouvelova stavba bo na ogled od 10. julija do 17. oktobra.

V spodnji galeriji so na ogled pretekli paviljoni galerije Serpentine.