Najdbe tovrstnih poznoantičnih grobov so v Kopru redke. Foto: ZVKDS
Najdbe tovrstnih poznoantičnih grobov so v Kopru redke. Foto: ZVKDS

Najdeni grobovi, med katerimi so bili štirje otroški, imajo jasno označeno grobno jamo, ki jo obdajajo delno obdelane kamnite plošče, eden izmed grobov pa ima tlakovano dno.
Na začetku arheoloških izkopavanj so pri podjetju Okra, ki opravlja raziskovanje, naredili testne sonde, vendar na grobove niso naleteli. Šest grobov so nato na globini 1,8 metra ob temeljih starejših stavb in nekaj skulpturah našli z ročnim odstranjevanjem materiala.
Kot je za Primorske novice povedala Barbara Hofman iz podjetja Okra, datirajo grobovi v peto stoletje našega štetja. Izrazita grobna jama na območju Kopra ni tako pogosta. Na drugih lokacijah pokopana okostja obdaja le nekaj kamnov, pri najdenih grobovih pa so postavljeni celotni obodi, eden izmed njih pa ima tudi tlakovano dno.
Antične ostaline pogosto prekrile poznejše gradnje
Arheologi na območju Kopra redko naletijo na najdbe antičnih grobov, saj so nove zgradbe v mestnem jedru postavljali na območju starejših, grobišča pa se zaradi gradnje, spremembe namembnosti in značaja prostorov pogosto niso ohranila.