Predsednika Društva slovenskih pisateljev in pobudnika KOKS-a Vena Tauferja izjave kandidata za ministra novega združenega ministrstva za izobraževanje, kulturo, znanost in šport niso prepričale, da bo za kulturo v prihodnosti dobro poskrbljeno. Foto: BoBo
Predsednika Društva slovenskih pisateljev in pobudnika KOKS-a Vena Tauferja izjave kandidata za ministra novega združenega ministrstva za izobraževanje, kulturo, znanost in šport niso prepričale, da bo za kulturo v prihodnosti dobro poskrbljeno. Foto: BoBo
Žiga Turk
Kandidat za ministra za zdaj pod skupno streho združene resorje izobraževanja, kulture, znanosti in športa Žiga Turk (1962) je redni profesor za gradbeno informatiko in dokumentacijo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani ter predstojnik Katedre za gradbeno informatiko. Je univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, magister računalništva in informatike ter doktor tehniških znanosti. Foto: BoBo
Mitja Čander
Programski direktor zavoda Maribor 2012 in prvopodpisani pod peticijo proti ukinitvi samostojnega resorja za kulturo Mitja Čander upa, da bo Turk, če postane minister, kos vsem področjem, ki jih bo pokrival, in da bo kulturo ob vsem preostalem delu kompetentno pokrival. Foto: BoBo

Programski direktor zavoda Maribor 2012 in prvopodpisani pod peticijo proti ukinitvi samostojnega resorja za kulturo Mitja Čander meni, da je Turk sicer kompetenten kandidat, dinamičen in luciden človek, ki je v stiku s sodobnimi tokovi na različnih poljih in bo gotovo v ministrsko delo vložil veliko energije, a dodaja, da bo imel objektive težave zaradi širine polja, ki ga bo pokrival.

Taufer: Ministrstvo bo nekulturno
Manj so s kandidatom za ministra zadovoljni člani Koordinacijskega odbora za kulturo Slovenije (KOKS), v katerem so združena številna društva s področja kulture, med drugim Društvo slovenskih pisateljev, Društvo slovenskih skladateljev, Slovenski center PEN, Zveza glasbene mladine Slovenije, Združenje dramskih umetnikov Slovenije in Društvo oblikovalcev Slovenije.

Predsednika Društva slovenskih pisateljev in pobudnika KOKS-a Vena Tauferja je, kot je povedal, ob Turkovih izjavah o zmanjšanju subvencije za kulturo za polovico in prenosu Javne agencije za knjigo (JAK) nazaj na ministrstvo spreletel srh. "Mislim, da tako stališče kaže zelo jasno, kako bo tako ministrstvo za kulturo v resnici nekulturno in pravo gojišče pretakanja denarja," je povedal Taufer.

Bojijo se, da bo kultura končala v zapečku
Na današnjem "poslednjem posvetu" KOKS-a pred protestno akcijo so sprejeli sklep, da je to prva akcija združenja in da se bo dejavnost nadaljevala verjetno še ves štiriletni mandat. KOKS člane društev, ki so podpisala izjavo, s katero protestirajo proti ukinitvi samostojnega kulturnega ministrstva, 7. februarja ob 18.30 vabi na protestno zborovanje pred Cankarjevim spomenikom nasproti glavnega vhoda v Cankarjev dom. Sledila bosta prižiganje čajnih svečk in zbor v pasaži CD-ja.

V sindikatu Glosa po besedah predsednika Dora Hvalice menijo, da bodo prednostne naloge ministrstva razdeljene tako, da bo kultura v zapečku in kot manj pomembno področje stisnjena v kot. V politiki je namreč osnovno načelo moči in velikosti vselej pojavno. Ob tem je izrazil strah, da bo zlasti v kriznih časih kultura "potegnila kratko". Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič želi Žigi Turku veliko sreče pri vodenju tako kompleksnega, zahtevnega in heterogenega ministrstva ter tudi pri izboru sodelavcev, s katerimi bo upravljal vse te resorje.

Rektorji so zadovoljni, ŠOS še ne komentira
Rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik meni, da je Žiga Turk ustrezen za vodenje novega združenega ministrstva, saj je po njegovem mnenju prav visoko šolstvo v zdajšnjem času v največji zadregi: "Smo sredi izvajanja bolonjske reforme in vsaka napaka ali celo nepravočasno reagiranje bi lahko bila za uspešno izpeljavo usodna. Turk dobro pozna te probleme in ima potrebna znanja za vodenje tako kompleksnega resorja."

Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič je vesel kandidature Žige Turka za ministra za izobraževanje, kulturo, znanost in šport, ker njegovo dozdajšnje delo kaže na "človeka, vpetega v mednarodni znanstveni prostor z dobrim občutkom za pionirske projekte oziroma projekte, ki lahko v času krize resnično pripomorejo k znanstvenemu in celovitemu gospodarskemu vzponu Slovenije".

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) se do imen morebitnih ministrov še niso opredelili in bodo te lahko komentirali po imenovanju, vsekakor pa na podlagi njihovega programa za posamezne resorje. Kot enega večjih premikov pri organizaciji dela nove vlade v krovni študentski organizaciji ocenjujejo združitev vseh področij izobraževanja pod okriljem enega ministrskega resorja.