Prvo polaroidno kamero so izdelali leta 1947. Razvil jo je znanstvenik Edwin Land in jo tudi poimenoval po sebi. Leta 2008 je Polaroid razglasil bankrot in zaprl tri večje tovarne, kjer so proizvajali filme za fotoaprate. Kriza je predvsem posledica razvoja digitalnih fotoapratov, zaradi katerih je prodaja filmov močno upadala. Foto:
Prvo polaroidno kamero so izdelali leta 1947. Razvil jo je znanstvenik Edwin Land in jo tudi poimenoval po sebi. Leta 2008 je Polaroid razglasil bankrot in zaprl tri večje tovarne, kjer so proizvajali filme za fotoaprate. Kriza je predvsem posledica razvoja digitalnih fotoapratov, zaradi katerih je prodaja filmov močno upadala. Foto:
Polaroid je leto po tem, ko je Polaroid ustavil proizvodnjo svojih legendarnih filmskih fotoaparatov s takojšnjim natisom slike, na trg poslal novo kamero PoGo - digitalno različico svoje ikonične predhodnice.
Florian Kaps, pobudnik oživljanja polaroidov, je ustanovil tudi spletno galerijo s pomočjo katere vse tiste, ki imajo polaroidne posnetke in jih ne potrebujejo, poziva, da mu jih pošljejo.

Nekako tako kot se glasbeni sladokusci navdušujejo nad vinilnimi ploščami, se peščica fotografskih navdušencev znova vrača k analogni fotografiji. In neizogiben del teh smernic je na vsak način polaroidna fotografija, ki navdušuje z ikoničnim fotoaparatom in njegovimi slikami, prepoznavnih po tipični beli obrobi, prosojnih barvah in predvsem po takojšnjem natisu. Vendar pa so polaroidne fotoaparate nehali izdelovati leta 2008, ko je izdelovalec slavnih aparatov razglasil bankrot - kar seveda pomeni, da tudi filmov za polaroide ni več mogoče dobiti oziroma bodo zaloge vsak trenutek pošle.

Veselemu fotografiranju naproti
Vendar pa za vse ljubitelje in imetnike fotoaparatov ostaja upanje, da njihovo imetje ne bo brez kakršnega koli namena obležalo v kotu, ampak bo znova služilo svojemu namenu. Peščica ljubiteljev se je namreč odločila, da bodo izdelovali filme, ki bodo ustrezali starim kameram. V ta namen so celo ustanovili dve trgovini, kjer bo mogoče filme kupiti; eno na Dunaju in eno v Berlinu. Ideja za trgovini se je porodila avstrijskemu fotografu Florianu Kapsu, ki je berlinsko trgovino v mondenem delu mesta Prenzlauer Berg opremil z vsemi potrebščinami, ki bi razveselile še tako zahtevnega ljubitelja.

Trgovino povprečno obišče od 30 do 60 kupcev na dan, pri čemer jih tudi precej visoke cene ne ustavijo; en film, na katerem je deset posnetkov, stane 30 evrov, medtem ko lahko cena kamere na spletu pade tudi na bore 3 evre. A kot kaže, retropridih odtehta vse to.

Misija nemogoče
H Kapsovemu projektu oživljanja polaroidne fotografije pa sodita tudi spletna galerija Polanoid.net in edina galerija, namenjena izključno polaroidom na Dunaju, s pomočjo katere zbira sredstva za svojo 'tovarno filmov'.

Ena izmed glavnih proizvodenj polaroidnih filmov je bila nastanjena v mestu Enschede na Nizozemskem, kjer so še leta 2007 naredili 30 milijonov tovrstnih paketkov. In prav to tovarno z vso potrebno opremo je kupil Kaps. Če se bodo njegovi načrti uresničili, bodo leta 2010 že proizvedli prve filme, v nadaljevanju pa sledijo izboljšane različice polaroidnih fotoaparatov. Edina podrobnost, ki jo je Kaps do zdaj izdal, je dejstvo, da bodo nove kamere izdelane iz do okolja prijaznih snovi, vprašanje pa je, koliko bo spremenjena tehnologija, ki za polaroide ostaja nespremenjena od leta 1972.

Ne glede na to, da bodo filmi pravzaprav enaki tistim, ki so jih delali v Polaroidu, pa Kaps tega imena ne bo smel uporabljati.

Muha enodnevnica?
Ostaja pa še eno in pravzaprav edino pomembno vprašanje; bo Kapsu in njegovim sodelavcem uspelo obuditi 'izumrlo' fotografijo ali bo pri vsem skupaj šlo le za muho enodnevnico, ki bo zamrla v trenutku, ko se bodo smernice zasukale v drugo, retrosmer. Ali pa bo za ohranitev polaroida dovolj zadovoljstvo, ki ga povzroča; vse od tipičnega zvoka ob pritisku na gumb do formata in barv (rjavkasto bež, modra in koralna).