Vilo je leta 1992 od države odkupil Nicholas Oman. Foto: RTV SLO
Vilo je leta 1992 od države odkupil Nicholas Oman. Foto: RTV SLO
Blejski župan je opozoril na propadajočo Riklijeva vilo, ki meče slabo luč na podobo Bleda. Foto: RTV SLO
Arnold Rikli
Arnold Rikli velja za začetnika zdraviliškega turizma na Bledu.

Vse od odkupa leta 1992 znamenita blejska vila propada, Omanov sin Mark pa obljublja obnovo, ki naj bi se zavlekla zaradi čakanja na blejski občinski svet, da sprejme razlago občinskih prostorskih aktov. Projekt ne more dobiti gradbenega dovoljenja, ker ni skladen s prostorskim planom. Po trditvah občine pa je uskladitev projekta na ramenih vlagateljev.

Potrebna uskladitev z določili občinskih prostorskih aktov
Kot pooblaščenec lastnika vile je Mark Oman na upravno enoto Radovljica vložil zahtevek za pridobitev gradbenega dovoljenja, upravna enota pa je investitorja pozvala, da poda obrazložitev projekta v skladu z občinskimi prostorskimi akti. Projekt obnove vile so po dolgoletnih pogovorih najprej uskladili z Zavodom za varovanje kulturne dediščine, vendar pa se po besedah vodje oddelka za okolje in prostor na blejski občini, Saše Repe, ta ne sklada z določili občinskih prostorskih aktov. Dodaja še, da sta najbolj sporna dograditev kleti in prizidek.

Sprva je bilo predvideno, da bo Oman gradbeno dovoljenje pridobil do konca preteklega leta, obnova pa naj bi trajala dve leti in stala milijon evrov. Vendar pa so nastali novi zapleti, in Oman je pred mesecem dni na občino Bled naslovil prošnjo za obrazložitev prostorskih ureditvenih pogojev, ki so bili razloženi že leta 2004.

Občina pred dilemo
Kot pojasnjuje pravnica blejske občine Sandra Žumer, je občina pred dilemo, saj ni dolžna pravno razlagati akta in tudi ne more dati obvezne razlage. Na Omanovo prošnjo bo občina zaradi želje, da bi se obnova vile čim prej začela, odgovorila, vendar mu ne bo mogla podati obvezne razlage, ki jo zahteva upravna enota, saj za to nima zakonskih podlag. Občina bo tako le obrazložila prostorski dokument v okviru obstoječe razlage.

Še vsaj pol leta čakanja
"Občina si želi, da se to čim prej uredi, vendar pa mora investitor razumeti, da je občina svoje opravila in pokazala že precej dobre volje ter mu pomagala, sedaj pa mora naprej zadevo sam urejati," poudarja blejski župan Janez Fajfar. Žumerjeva pojasnjuje, da občina ne more narediti ničesar več in da mora investitor pripraviti projekt, ki bo skladen s prostorskimi plani. Če želi spremembo planov, pa mora dati pobudo. Ob tem poudarjajo, da bo postopek znova trajal vsaj pol leta, v tem času pa bi se vila lahko že podrla.

Pojavljajo se tudi ugibanja, da čaka Oman prav na podrtje vile, da bi imel tako bolj proste roke pri novogradnji in ga ne bi omejeval Zavod za varstvo kulturne dediščine. Omanov rekonstrukcijski načrt Riklijeve vile, ki so jo zgradili v drugi polovici 19. stoletja, vključuje ureditev gostinskega lokala s sobo Arnolda Riklija, začetnika zdraviliškega turizma na Bledu. V prizidku si je zamislil namestitveni apartma za visoke obiskovalce Bleda, kot še zagotavlja, pa naj v kleti ne bi bilo diskoteke.