Rodinov kip Večna pomlad (Eternal Printemps), v ozadju pa slika Rdeča jadra (Les Voiles Rouges) Andreja Deraina, ki jo bodo prav tako prodajali na majski dražbi. Foto: AP
Rodinov kip Večna pomlad (Eternal Printemps), v ozadju pa slika Rdeča jadra (Les Voiles Rouges) Andreja Deraina, ki jo bodo prav tako prodajali na majski dražbi. Foto: AP
Rodin
Kip Augusta Rodina napovedujejo kot enega od vrhuncev dražbe, ki jo pri Sotheby's prirejajo 9. maja. Foto: AP
Rodin
Februarja so eno od različic Rodinovega poljuba (gre za kip, ki je nastal leta 1927) prodali za rekordnih 2,2 milijona evrov. Foto: Reuters

Na majski dražbi del impresionizma in moderne umetnosti kot enega od vrhunec napovedujejo skulpturo Večna pomlad (L'éternel Printemps), ki bo po dveh desetletjih prvi Rodinov kip v marmorju na to tematiko, ponujen na dražbi. Spet gre za podobo v poljubu predanih si zaljubljencev, zanjo pričakujejo, da bodo iztržili od osem do 12 milijonov dolarjev, s tem pa dosegli nov rekord za umetnikovo delo v marmorju.

Dražba je napovedana za 9. maj. Po besedah Jeremiaha Evartsa, ki vodi dražbo omenjenih umetnin, gre za najkakovostnejši Rodinov marmorni kip, ki se je v zadnjih letih pojavil na dražbi. Preostale marmorne kipe iz serije hranijo znamenite zbirke Muzeja lepih umetnosti v Budimpešti, muzeja Ermitaž v Sankt Peterburgu in newyorškega Metropolitanskega muzeja.

Kiparjenje ob Beethovnovi drugi simfoniji
August Rodin (1840–1917) si je kip zamislil že leta 1884, iz enega samega bloka marmorja pa ga izklesal skoraj dve desetletji pozneje, natančneje v letih 1901 in 1902. Kip, ki tehta 154 kg, je naročil nemški diplomat Hellmuth Baron Lucius von Stoedten, dober prijatelj pesnika Rainerja Marie Rilkeja, ki je menda pri naročanju odigral pomembno vlogo. Po Evartovih besedah kip morda zrcali kiparjevo ljubezen do Camille Claudel, ene njegovih velikih ljubezni in učenke, ki jo je spoznal sredi osemdesetih let 19. stoletja. Sam Rodin pa je nekoč dejal, da je ob uresničevanju kipa poslušal Beethovnovo drugo simfonijo.

V Parizu rojeni Rodin se je šolal v tamkajšnji šoli Ecole des arts decoratifs. Nekaj časa je delal v tovarni porcelana v Seversu, nato je ustvarjal v Bruslju. Pozneje se je izpopolnjeval v Italiji, od leta 1894 pa je živel v Meudonu. Podobno kot slikarske kolege tudi Rodina niso zanimale zapovedi akademskega klasicizma, ampak je v plastiko vnesel prvine impresionizma in z naturalističnimi potezami ter inovativnimi ekspresivnimi oblikami utemeljil moderno kiparstvo. Rodin je bil tudi odličen portretist, čeprav je najbolj poznan kot kipar, pa njegov umetniški opus obsega še vrsto risb in akvarelov.

Dobra dva milijona za Poljub
Kot smo poročali, so februarja letos za 2,2 milijona evrov prodali bronasti odlitek slovitega kipa Poljub. 85-centimetrsko različico ene največkrat reproduciranih plastik so prodali v pariški dražbeni hiši Binoche et Giquello in dosegli rekordno prodajo katere izmed različic Rodinovih kipov, nastale po umetnikovi smrti (prodana različica je iz leta 1927).