Münchenski baletniki bodo na Prešernovem trgu odplesali dve Shakespearjevi zgodbi Romeo in Julija in Sen kresne noči. Ta v režiji Hansa Henninga Paara prepleta ljubezenske dogodivščine z mitologijo in pravljičnostjo, skrivnostnim vilinskim svetom ter skritimi človekovimi nagoni in željami. Foto: www.staatstheater-am-gaertnerplatz.de
Münchenski baletniki bodo na Prešernovem trgu odplesali dve Shakespearjevi zgodbi Romeo in Julija in Sen kresne noči. Ta v režiji Hansa Henninga Paara prepleta ljubezenske dogodivščine z mitologijo in pravljičnostjo, skrivnostnim vilinskim svetom ter skritimi človekovimi nagoni in željami. Foto: www.staatstheater-am-gaertnerplatz.de
Prešernov spomenik
Letos so prireditev promovirali na turističnih sejmih, med drugim v Helsinkih, Berlinu in Madridu. 65 prireditev, ki jih ustvarja 25 institucij, se bo junija odvilo pod Prešernovim spomenikom. Letošnja posebnost je postavitev odra na Tromostovju s sedeži proti Stritarjevi ulici, ki bodo omogočali pogled na frančiškansko cerkev. Foto: MMC RTV SLO
Balet na Prešernovem trgu
Največja kulturna prireditev v Ljubljani na prostem je po besedah ljubljanskega župana postala zaščitni znak kulturne ponudbe prestolnice. Kot vselej doslej, se bo predstavil tudi ljubljanski baletni ansambel. Foto: MMC RTV SLO

Kot so Ljubljančanke in Ljubljančani že vajeni, se bo 3. festival Junij v Ljubljani danes ob 21.00 začel z ljubezensko zgodbo, tokrat z baletom Romeo in Julija v izvedbi Državnega gledališča na Gärtnerplatzu in TanzTheatra München. Trem ponovitvam večne ljubezenske zgodbe se bo pridružila še ena - Sen kresne noči. Postavitve münchenskega baletnega ansambla, ki ga sestavlja 20 plesalcev, po besedah baletnika Jaše Otrina vsebujejo "socialno noto" in se odzivajo na sodobni čas.
Do 23. junija bo pod zvezdnatim nebom na Prešernovem trgu 65 prireditev, ogled vseh pa bo brezplačen.
Pod zvezdami ... s Pickom in Packom
Tradicionalno se bodo predstavili tudi domači baletniki. SNG Opera in balet Ljubljana pripravlja dve produkciji - baletni večer koreografij Twyle Tharp in Dinka Bogdanića z naslovom Pod zvezdami in Picko in Packo, ki je namenjena najmlajšim. Ravnatelj ljubljanske opernobaletne hiše Mitja Brvar je prvo opisal kot "sproščeno predstavo", "dolgoletna uspešnica" Picko in Packo pa bo na simpatičen in slikovit način baletno umetnost predstavila tudi najmlajšim obiskovalcem.

Program vseh prireditev si lahko ogledate tukaj.

Poezija Svetlane Makarovič na klavirju
Na Prešernovem trgu bo odmevala tudi poezija Svetlane Makarovič oziroma projekt, ki ga je ta navdihnila. Slovensko mladinsko gledališče se namreč predstavlja z odmevnim gledališko-glasbenim projektom Krizantema na klavirju letošnje nagrajenke Prešernovega sklada Janje Majzelj. EnKnapGroup pa bo uprizorila predstavo 10 min. južno, koreografski omnibus petih koreografov.
Prvič bo festival zaznamoval mednarodni dan glasbe. 21. junija bodo nastopi v živo preplavili ljubljanske ulice, parke, mostove in igrišča. Oder bodo postavili tudi na Tromostovju s sedeži proti Stritarjevi ulici, ki bodo omogočali pogled na frančiškansko cerkev.
Vrhunska umetnost dostopna vsem
Mestna občina Ljubljana, javni zavod Turizem Ljubljana in Festival Ljubljana skušajo s festivalom Ljubljančanom in obiskovalcem mesta ponuditi brezplačen vpogled v aktualno umetniško produkcijo in vrhunsko ustvarjalnost pa predstaviti tudi tistemu občinstvu, ki ne zahaja redno v kulturne hrame.
Po besedah direktorice Zavoda za turizem Barbare Vajda je lani prireditev kljub deževnemu tednu pritegnila preko 100.000 obiskovalcev, v Ljubljano pa so prišli tudi iz drugih slovenskih mest in iz tujine.