Olimpijski muzej je ena izmed glavnih znamenitosti antične Olimpije, kjer so pred tisočletji potekale olimpijske igre. Foto: EPA
Olimpijski muzej je ena izmed glavnih znamenitosti antične Olimpije, kjer so pred tisočletji potekale olimpijske igre. Foto: EPA
Rop arheološkega muzeja v Olimpiji

Zamaskirana roparja sta po navedbah policije zvezala paznico, še pred njenim prihodom ob 7. uri zjutraj pa sta onesposobila alarmne naprave. Zatem sta neznanca razbila razstavne vitrine in odnesla več kot 60 predmetov, zlasti bronastih in glinenih kipcev.
"Bila sta dva in imela sta pištolo," je dejal župan Olimpije Thimiosz Kocias in dodal, da je sicer treba počakati, da ukradene eksponate oceni spomeniškovarstvena služba, da pa so neprecenljive vrednosti. Iz vlade so sporočili, da bo premier Lukas Papadimos o tem, ali bo odstop kulturnega ministra sprejel, odločil, ko bodo razjasnjene okoliščine ropa.
Osrednji muzej naj bi bil bolje zavarovan
V muzejski stavbi, kjer se je rop zgodil, sicer hranijo bronaste in keramične predmete, ki so jih antični atleti uporabljali na olimpijskih igrah. Bolje zavarovan osrednji muzej pa hrani kiparske umetnine in arhitekturne elemente iz antike. Muzej je bil zadnjič prenovljen pred olimpijskimi igrami leta 2004, ko so igre gostile Atene, v muzeju pa so pretežno najdbe, povezane prav z igrami. Grško mesto Olimpija, kjer so leta 776 pred našim štetjem potekale prve olimpijske igre, vsako leto obišče na tisoče turistov.
Gre za drugi večji rop v muzeju v Grčiji v zadnjih dveh mesecih. V atenski Narodni galeriji so nedolgo nazaj odnesli slike Picassa, Mondriana in Guglielma Caccia.

Rop arheološkega muzeja v Olimpiji