Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli in direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar sta na festivalu slovenskega filma v Portorožu podpisala pismo o nameri sodelovanja med RTV Slovenija in SFC-jem. V njem so zapisane težnje po tesnejšem sodelovanju in medsebojni podpori obeh institucij, od promocije in javnega prikazovanja slovenske filmske in avdiovizualne dejavnosti, izmenjave informacij,  tehnične podpore, usklajevanja programske politike, sodelovanja pri večjih projektih nacionalnega pomena do sodelovanja pri izobraževanju, tehnični podpori, digitalizaciji filmske dediščine ter prilagoditvi filmov za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne. Foto: FSF
Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli in direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar sta na festivalu slovenskega filma v Portorožu podpisala pismo o nameri sodelovanja med RTV Slovenija in SFC-jem. V njem so zapisane težnje po tesnejšem sodelovanju in medsebojni podpori obeh institucij, od promocije in javnega prikazovanja slovenske filmske in avdiovizualne dejavnosti, izmenjave informacij, tehnične podpore, usklajevanja programske politike, sodelovanja pri večjih projektih nacionalnega pomena do sodelovanja pri izobraževanju, tehnični podpori, digitalizaciji filmske dediščine ter prilagoditvi filmov za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne. Foto: FSF

Pismo o nameri sodelovanja med RTV Slovenija in SFC-jem sta podpisala v petek v sklopu 16. festivala slovenskega filma, ki te dni poteka v Portorožu.
Kot je zapisano v pismu, bosta SFC in RTV Slovenija posebno skrb namenila promociji in javnemu prikazovanju slovenskega filma in avdiovizualne dejavnosti, in sicer tako na območju Slovenije kot v tujini. RTV bo namenila tudi programski in oglaševalski čas za promocijo slovenskih filmov in avdiovizualnih del.
Izmenjava informacij in usklajena programska politika
Obe instituciji si bosta izmenjevali informacije, pomembne za razvoj filmske in avdiovizualne dejavnosti. Usklajevali bosta programsko politiko na področju filma in avdiovizualne dejavnosti ter sodelovali pri filmskih in avdiovizualnih projektih, ki jih bosta prepoznali kot nacionalne projekte večjega pomena. Takšne projekte bosta uvrstili v svoji srednjeročni programski strategiji. Usklajevali bosta tudi roke in pogoje javnih razpisov za sofinanciranje filmskih projektov in avdiovizualnih del.
SFC in RTV bosta sodelovala pri izobraževanju poklicev za filmsko in avdiovizualno dejavnost ter podpirala dejavnost Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.
Digitalizacija filmske dediščine in skrb za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne
Radiotelevizijska hiša bo s svojimi tehničnimi uslugami in storitvami sodelovala pri denarnih sredstvih ter pri produkciji filmov in avdiovizualnih del, pri tem bo ob že obstoječi tedenski radijski oddaji preučila možnost uvedbe tematske tedenske televizijske oddaje o filmu oziroma tematskega sklopa o filmu v okviru televizijskega programa in svojega multimedijskega portala.
Instituciji bosta tudi sodelovali pri digitalizaciji slovenskih filmov in filmske dediščine ter se zavzemali za prilagoditev filmov za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne. Za uresničevanje zavez iz tega pisma bosta SFC in RTV ustanovila delovno skupino.