Unesco, Generalna direktorica Unseca Irina Bokova in brazilski minister za kulturo Juca Ferreira , pod čigar predsedstvom poteka letošnje zasedanje. Foto: EPA
Unesco, Generalna direktorica Unseca Irina Bokova in brazilski minister za kulturo Juca Ferreira , pod čigar predsedstvom poteka letošnje zasedanje. Foto: EPA
Amsterdam
Unescov seznam je daljši tudi za sklop kanalov iz 17. stoletja v Amsterdamu. Foto: EPA
Idrija
Idrija je za vpis na Unescov seznam kulturne dediščine v skupnem projektu zastopana skupaj z živosrebrnim rudnikom Almaden v Španiji in z mehiškim mestom ter rudnikom srebra San Louis Potosi. Osrednja pozornost - pri vseh treh državah - je namenjena rudarjenju in metalurgiji z živim srebrom. Foto: MMC RTV SLO
Idrija ne gre na Unescov seznam

Svetovalni organ Unesca ISOMOS je zapisal, da imata tako Idrija kot Almaden v Španiji izjemno univerzalno vrednost, ki jo za vpis na seznam svetovne dediščine zahteva Konvencija o svetovni kulturni in naravni dediščini, a San Luis Potosi v Mehiki ne izpolnjuje meril konvencije, zato je nominacija odložena. ISOMOS je svetoval, naj se nominacija odloži, države pa naj jo znova preučijo in dopolnijo. Treba je namreč natančneje definirati sokandidaturo mehiškega rudnika, ki je težavo predstavljal že lani. Za uvrstitev na seznam svetovne dediščine je trem rudnikom zmanjkal le en glas (prejeli so jih osem od 13), da bi dosegli potrebno dvotretjinsko večino.

Slovenija sodeluje v projektu z dediščino rudarskega mesta Idrija, Španija z živosrebrovim rudnikom Almaden, Mehika pa z mestom in rudnikom srebra San Luis Potosi.
Ponoven predlog dopolnjene nominacije
Odbor za svetovno dediščino je o skupni nominaciji razpravljal že lani na zasedanju v Sevilli in ocenil, da je treba vlogo srebra in z njim povezane tehnologije razložiti bolj nazorno. Zato je kandidatkam predlagal, da nominacijo pripravijo in predlagajo znova, kar so tudi storili.
Člani koordinacijskega obora treh mest so tako zahteve iz Seville v pol leta vnesli v dokument, ki je v skladu s smernicami Unescovega odbora. Takrat je bila nominacija prekratka za en sam glas, ta pa se je nanašal predvsem na mehiški del nominacije, del, ki se veže na Aalmaden in Idrijo, pa naj bi bič že pred tem dobro pripravljen. Zdaj sta za nominacijo Živo srebro in srebro na medcelinski Camino Real mogoča le dva izida; vpis na seznam ali priprava novega dosjeja v celotnem prenovljenem nominacijskem postopku, pojasnjujejo na ministrstvu za kulturo.
Unesco odločal o 39 projektih
Unsecov Odbor za svetovno dediščino je na 34. srečanju, ki poteka v Brasilii, do zdaj na seznam že uvrstil historični center Gradca, Cesarsko mesto Thang Long-Hanoi v Vietnamu, zgodovinski spomenik Dengfeng na Kitajskem, Sarazm v Tadžikistanu, mesto Albi v Franciji, sistem kanalov iz 17. stoletja znotraj Singelgrachta v Amsterdamu, vodni sistem ter rudniki nemškega gorovja Harz, rudarsko norveško mesto Røros z okolico, območje At Turaif District v ad-Dir’iyah v Savdski Arabiji, Jantar Mantar v Indiji, avstralske zgodovinske zaporniške sisteme, Sheikh Safi al-Din Khānegāh in Shrine Ensemble v iranskem Ardabilu, v Iranu tudi historični kompleks bazarjev Tabriz, atol Bikini v Marshallovih otokih in zgodovinske korejske vasi Hahoe in Yangdong, cerkev Vstajenja samostana Suceviţab v Romuniji, skalnati sklop s sledmi paleolitske umetnosti Siega Verde (Španija in deloma Portugalska), kot naravno dediščino še centralno višavje na Šri Lanki in naravno-kulturno nominacijo Papahānaumokuākea v ZDA.
Prihodnje leto o Prazgodovinskih koliščih okoli Alp
Na zasedanju v Brasilii, ki poteka med 25. julijem in 3. avgustom, letos presojajo o 39 projektih iz 33 držav. Slovenija sicer s še petimi alpskimi državami sodeluje tudi v postopku nominacije Prazgodovinska kolišča okoli Alp, ki bo v obravnavi odbora prvič predvidoma prihodnje leto.

Idrija ne gre na Unescov seznam