Čeprav je bilo to zanj obdobje bolehanja, je bil čas, ki ga je A. P. Čehov preživel na Jalti, zelo ploden. Čehova sta na Jalti obiskala tudi  L. N. Tolstoj in M. Gorki. Foto:
Čeprav je bilo to zanj obdobje bolehanja, je bil čas, ki ga je A. P. Čehov preživel na Jalti, zelo ploden. Čehova sta na Jalti obiskala tudi L. N. Tolstoj in M. Gorki. Foto:
Kevin Spacey
Kevin Spacey je skupaj z Johnom Malkovichem pohvalil prizadevanja bogatega poslovneža Aleksandra Lebedeva. Foto: EPA

Del projekta je tudi prenova gledališča Čehov, pri kateri sta sodelovala tudi hollywoodska igralca Kevin Spacey in John Malkovich. Zvezdnika sta se udeležila predstavitve prenovljenega gledališča, ki so ga zgradili leta 1896. Poimenovali so ga po ruskem literatu Antonu Pavloviču Čehovu, ki je nekaj zadnjih let preživel na Jalti. Tja se je preselil zaradi vedno hujših težav, povezanih s tuberkulozo, in tam je napisal eno svojih najznamenitejših del, zgodbo Dama s psičkom.

Središče svetovne gledališke umetnosti
Gledališče A. P. Čehova na Jalti naj bi postalo eno najpomembnejših gledliških središč na svetu. Kot dolgoročni cilj svojega podjetja je Lebedev izpostavil željo, da bi teater postal središče izmenjevanja poetik največjih svetovnih gledališč. Vsako leto naj bi tako Jalta deset dni gostila najboljša gledališča, ki tukaj ne bi le predstavljala svojih produkcij, ampak bi se tudi srečevala na delavnicah oziroma na taboru v obliki "master-classa", kot temu pravi Lebedev. O tej viziji je Kevin Spacey dejal, da je gledališče dober vložek v prihodnost in da nudi priložnost za svojevrstno kulturno izmenjavo.

Takšno gledališče bo tudi sledilo veliki viziji Antona Čehova, ki jo je slednji leta 1902 na Jalti zapisal v pismu velikemu baletnemu scenografu Sergeju Djagilevu: "Današnja kultura je začetek dela v imenu velike prihodnosti, začetek dela, ki bo verjetno trajalo še več deset tisoč let, preden bo človeštvo, četudi v zelo oddaljeni prihodnosti, spoznalo resnico pravega Boga. To pomeni, da človeštvo ne bo ugibalo in iskalo pri Dostojevskem, ampak bo jasno spoznalo, kot človek spozna, da je dva krat dva štiri."

Prvo predstavo naj bi na oder gledališča Čehov postavili septembra naslednje leto. Tedaj bo popolnoma dokončana tudi obnova gledališča, ki bo predvidoma stala nekaj manj kot 7 milijonov evrov. Gledališko stavbo sicer obnavljajo že od leta 2006. To pa nikakor ni prva velika obnova jaltskega gledališča. Stavbo sta namreč že prizadela dva velika požara, eden na začetku 20. stoletja in drugi leta 1944.

P. B.