Gustav Mahler je med letoma 1881 in 1882 ustvarjal v slovenski prestolnici in letos, ko beležimo 150 let od njegovega rojstva, bodo njegovo glasbo v Ljubljano ponovno prinesli orkestra Slovenske filharmonije in Slovenske vojske z zbori ter solistki Sabina Cvilak in Martina Gojčeta Silić Foto:
Gustav Mahler je med letoma 1881 in 1882 ustvarjal v slovenski prestolnici in letos, ko beležimo 150 let od njegovega rojstva, bodo njegovo glasbo v Ljubljano ponovno prinesli orkestra Slovenske filharmonije in Slovenske vojske z zbori ter solistki Sabina Cvilak in Martina Gojčeta Silić Foto:
Peter Iljič Čajkovski: Ana Karenina, balet
14. in 15, julija prihaja v Cankarjev dom Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga s predstavama Ana Karenina in Ruski Hamlet. Foto: Festival Ljubljana
Aljoša Rebolj, Hamlet, Tomaž Pandur
Zadnji dihi festivala bodo v znamenju Shakespearovega Hamleta v režiji Tomaža Pandurja. V naslovno vlogi ponovno nastopa režiserjeva muza Blanca Portillo. Foto: Aljoša Rebolj/Festival Ljubljana

Letošnji festival bo potekal med 5. julijem in 26. avgustom, v tem času pa se bo odvrtelo 81 prireditev, v katerih se bo predstavilo 2.000 nastopajočih iz 20 držav.
Festival bi se pravzaprav moral začeti 6. junija z gostovanjem Bachovega Pasijona po Janezu, a je zaradi odpovedi prestavljen na dan prej, ko bosta orkestra Slovenske filharmonije in Slovenske vojske z zbori ter solistki Sabina Cvilak in Martina Gojčeta Silić v Križankah izvedli koncert Mahler v Ljubljani. Tako bodo obeležili 150. obletnico rojstva skladatelja Gustava Mahlerja, ki je v slovenski prestolnici ustvarjal med letoma 1881 in 1882.
Poletna noč, Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu, 13. mednarodna likovna kolonija in kup razstav so dobro poznane festivalske stalnice, ki ostajajo osrednji kulturni dogodki poletnega festivala. Po besedah umetniškega vodja in direktorja festivala Darka Brleka bodo z mnogimi dogodki v znamenju knjige podprli tudi program LSPK 2010.
Med dogodki je direktor izpostavil obisk ruskega dirigenta, direktorja in umetniškega vodje Mariinskega gledališča Valerija Gergijeva, ki bo z matičnim gledališčem iz Sankt Peterburga 11. in 12. avgusta v Cankarjevem domu izvedel opero Richarda Straussa Žena brez sence. Pri tem bodo potrebovali 25 statistk in 25 statistov, ki jih bodo izbrali na avdiciji v Ljubljani.
Avgust ponovno v znamenju Pandurjevega teatra
V Cankarjevem domu bo 14. in 15. julija Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga izvedel baletno predstavo Ana Karenina in Ruski Hamlet. Mariborski baletniki bodo 29. julija v Križankah predstavili koreografijo Edwarda Cluga na glasbo Milka Lazarja z naslovom Gledati druge (Watching Others).

Program festivala najdete tukaj.

To poletje bo mogoče prisluhniti tudi znanim solistom, kot sta pianista Martin Stadtfeld in Denis Macujev in violinist Sergej Hačatrijan. Slovo festivala bo v znamenju Hamleta v režiji Tomaža Pandurja.
Tokrat brez džeza, bluesa in latino glasbe
V letošnjem programu pogrešimo koncertov džez, blues in latino glasbe, za katere je v preteklosti skrbel Brane Rončel. Po Brlekovih besedah je festivalska shema visoke kulture in glasbe za slovenski prostor edinstvena ter ne želijo konkurirati alternativnim koncertnim prireditvam Druge godbe, Kina Šiška in Ljubljanskega jazz festivala.
Proračun festivala znaša 2,4 milijona evrov, od česar so sponzorska podjetja prispevala kar milijon, festival pa bo potekal pod častnim pokroviteljstvom ljubljanskega župana. Brlek je omenil, da so s festivalsko grafično podobo letos opremili mestne avtobuse LPP, vlak in nekaj drugih javnih prevoznih sredstev.