V Rimu so opazili, da se kruši kamen ob maskah zgornjega friza arhitekturne kulise slavne Fontane di Trevi. Foto: Reuters
V Rimu so opazili, da se kruši kamen ob maskah zgornjega friza arhitekturne kulise slavne Fontane di Trevi. Foto: Reuters
Fontana di Trevi
Znamenita baročna Fontana di Trevi je bila ravno lani 'žrtev' vandalizma, ko je neki moški vanjo metal kamne. Foto: Reuters
Fontana di Trevi
To se zgodi, če veliko utristov zaupa v rimsko tradicijo, ki pravi, da kdro vrže v fontano kovanec, se bo gotovo nekoč vrnil k njej. Foto: BoBo
Fontana di Trevi
Odpadle fragmente so našli med tedenskim čiščenjem vodnjaka. Foto: Reuters

S friza je pretekli konec tedna odpadlo nekaj kamnitih lovorovih lističev in drugega okrasja, v čemer nekateri vidijo zadnje opozorilo, da je vodnjak, treba obnoviti, spet drugi niso toliko zaskrbljeni. Med zadnjimi je kulturni nadzornik Umberto Broccoli, ki pravi, da je krušenje spomenika verjetno posledica prepojenosti z vodo, ki ga je povzročil za večno mesto neobičajen februarski sneg.
Policija je že obdala fontano z zaščitno ograjo, škodo pa so ocenili restavratorji, ki so odstranili še kakšnih pet drugih skrhanih fragmentov.
Nekoč glavni vodnjak v mestu
Fontana di Trevi stoji tam, kjer so se v antiki križale tri ceste, prav sem je akvadukt meščanom dovažal vodo iz kakšnih 13 kilometrov oddaljenega izvira. Štiri stoletja je bilo tu glavno mestno napajališče, vse dokler akvadukta niso uničili Vizigoti, antično tradicijo pa so nato z monumentalnimi fontanami oživili v renesansi.
Fontano, ki je visoka 26 metrov in široka 20 metrov, so postavljali v času papeževanja Klementa XII., Benedikta XIV. in Klementa XIII., ampak pravzaprav je bil njihov predhodnik Urban VIII. tisti, ki ni bil zadovoljen s skromnostjo predhodne fontane in je tedaj najbolj cenjenemu arhitektu Gianu Lorenzu Berniniju naročil načrt za prenovo. Papež je umrl, projekt so opustili, in čeprav Berninijev načrt nikoli ni bil uresničen, današnja fontana vseeno kaže upoštevanje njegovih rešitev. V Albertini še vedno hranijo načrt Pietra da Cortona, tudi več skic iz 18. stoletja ter načrtov Nicola Michettija, Ferdinanda Fuga in Edmeja Bouchardona. Fontano so končali leta 1762, veličastna figura pa predstavlja Tritona, ki vodi Okeana na njegovi kočiji v obliki školjke.
Dvajset let od zadnje restavracije
Poškodbe na slavni fontani so opazili med tedenskim čiščenjem bazena, kamor turisti namečejo kupe kovancev. Mestni svetovalec za kulturo Dino Gasperini je že pozval k finančni pomoči, da bi čim prej preprečili nadaljnje propadanje. Zadnja večja restavratorska dela na vodnjaku, ki je predstavljal tudi kuliso filmov, kot sta Sladko življenje in Rimske počitnice, so potekala pred dvajsetimi leti.
Krušenje napoveduje uničenje spomenika
Če se Broccoliju krušenje ne zdi skrb vzbujajoče, pa italijanski zeleni opozarjajo, da so rimski kulturni spomeniki v poraznem stanju. Zato so zagnali kampanjo, kjer prebivalce pozivajo, naj prek elektronske pošte opozorijo na poškodbe, ki jih opazijo. "Mislimo, da je to, kar se dogaja na Fontani di Trevi, enemu najbolj prepoznavnih spomenikov na svetu, njegova smrt," je dejal vodja zelenih Angelo Bonelli. Po njegovih besedah je še bolj skrb vzbujajoče, če krhanje spomenika postavimo ob nedavne poškodbe Koloseja, ki ga zdaj končno prenavljajo.
Tudi turisti so trdni, da bi morala Italija zaščititi svojo kulturno dediščino. "Dediščina ne bi smela biti samo strošek, ampak tudi vir. Na primer, tisti lokal bi moral nekaj plačati, saj ima privilegiran položaj v bližini Fontane di Trevi, ene največjih čudes sveta," je odločna italijanska turistka Daniele Masta.