Založba Sanje je letos izdala novo knjižico poezije in proze v poeziji Srečka Kosovela, #Človek, njegove misli pa bodo predstavili tudi na odprtju festivala. Oživljanje vizionarskih misli
Založba Sanje je letos izdala novo knjižico poezije in proze v poeziji Srečka Kosovela, #Človek, njegove misli pa bodo predstavili tudi na odprtju festivala. Oživljanje vizionarskih misli "današnjemu sprenevedanju smrtno nevarnega Srečka Kosovela," kot pravijo v založbi, ki so jih izdali lansko leto v knjižici #Pravica, pa so na lanskem festivalu Sanje predstavili v posebni istoimenski umetniški manifestaciji na Prešernovem trgu. Foto: Festival Sanje
Festival Sanje
World Histeria Orchestra, množica etno glasbenikov iz 20 držav, ki so festivalski oder odprli že lansko leto. Posnetek delčka lanskoletnega nastopa si lahko ogledate pod prispevkom. Foto: Festival Sanje
Festival Sanje
#Pravica na lanskem festivalu Sanje. Foto: Festival Sanje

Festival bo drevi ob 19. uri Kongresni trg in okoliške ulice zasedel z dogodkom #ČLOVEK, poimenovanim po novem delu Srečka Kosovela, ki ga je izdala založba Sanje. Dogodek bo zaznamoval nastop 100-članske zasedbe etnoglasbenikov iz 20 držav World Histeria Orchestra ter drugih ustvarjalcev, poezijo in poezijo v prozi Srečka Kosovela bodo obujali pesnica in urednica pri Založbi Sanje Tjaša Koprivec, prevajalec Kosovela v angleščino in letošnji gost festivala Sanje v Medani David Brooks in raper Darko Nikolovski, ob 21. uri pa se bo po ljubljanskih ulicah odpravila povorka glasbenikov, plesalcev, lutkarjev in pesnikov.
Sanje v prestolnici nezaželene
Poletni festival domišljije in ustvarjalnosti že od leta 2002 oživlja mesto z glasbenimi dogodki, literarnimi sukanji, pravljičnimi meditacijami in drugimi nepozabnimi predstavami na odru, ki so praviloma brezplačne za obiskovalce. Odkar je na Kongresni trg v Ljubljani zapeljal stari ljubljanski tramvaj in so sanje nagovarjale s skromnega odra iz palet, letos mineva že 11. leto.
Festival, ki je pred leti zasedal ljubljanske parke, pa zadnja leta pripravljajo z zelo nizkimi sredstvi. Po besedah direktorja založbe Sanje Roka Zavrtanika je Festival Sanje v Ljubljani že vrsto let nezaželen, saj mestne oblasti raje kot kakovostne umetniške programe, neodvisno ustvarjalnost in svobodomiselnost podpirajo "zabavo za turiste in meščane". Kot dodaja, vrednost festivala znaša tretjino proračuna, ki ga za en festivalski večer porabijo pri Ljubljana festivalu. Tudi zato bo letos Festival Sanje v Ljubljani potekal zgolj en dan, konec avgusta pa se seli pod Krvavec in v Medano.
Še pred tem, med 18. in 21. julijem, bo festivalska potujoča knjigarna Fantazija Ekspres svoja domišljijska vrata odprla na Festivalu Hist(e)ria v Gračišču pri Kopru.
Sanje pod Krvavcem bodo glasbene
Festival Sanje pod Krvavcem se v peti izdaji vrača po dveh letih premora. Martin Bolka, vodja festivala, ki bo potekal med 23. avgustom in 1. septembrom na obnovljenem Dvoru Jezeršek v Cerkljah na Gorenjskem, je povedal, da ga bo zaznamoval predvsem pester glasbeni program, ki ga bodo med drugimi sooblikovali Mi2 v akustični različici, skupina Katalena, Severa in Gal Gjurin, Ansambel Ankaran z glasbeno interpretacijo pesmi Franeta Milčinskega - Ježka, sklenil pa duo Bakalina.


Več o Festivalu Sanje.

Literarno-glasbene Sanje v Medani
Festival Sanje v Medani pa bo ambient z literaturo in izbranimi vini zasedal med 29. do 31. avgustom. Poleg Brooksa bo glavna zvezda festivala Svetlana Makarovič, ki bo nastopila s solisti Madžarskega nacionalnega ciganskega orkestra Santa. V Medani se bodo po napovedih med drugimi mudili še harfistka in vokalistka Zvezdana Novakovič, pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj, letošnji prejemnik kresnika Goran Vojnović, vsestranski glasbenik Matija Solce z udarno mednarodno etnozasedbo ter gost David Brooks.
Septembra pri Sanjah napovedujejo tudi nadaljevanje serije literarnih pogovorov, imenovanih Kava za dva, na katere bodo ponovno povabili zanimive goste, ki s svojimi besedami, tako Zavrtanik, "v ljudeh prebujajo iskrice".

Začel se je Festival Sanje
Začel se je Festival Sanje