Osrednja otvoritvena slovesnost bo potekala v soboto ob 20.00 na Trgu Leona Štuklja, organizatorji pa udeležence vabijo, da zaradi neposrednega televizijskega prenosa prispejo vsaj uro prej. Na trgu pričakujejo okoli 5.000 obiskovalcev. Foto: BoBo
Osrednja otvoritvena slovesnost bo potekala v soboto ob 20.00 na Trgu Leona Štuklja, organizatorji pa udeležence vabijo, da zaradi neposrednega televizijskega prenosa prispejo vsaj uro prej. Na trgu pričakujejo okoli 5.000 obiskovalcev. Foto: BoBo
Marko Mandič
Voditelji proslave bodo Tadej Toš, Polona Juh in Marko Mandić. Foto: MMC RTV SLO

Želim si, da bi kultura in umetnost, pa tudi EPK po vseh teh naporih in mučenju, nekako zasijale. Ta prostor, ne le Maribor in partnerska mesta, ampak vsa Slovenija, potrebuje malce več svetlobe, ki bi osvetlila dejansko stvarnost in pregnala temne zadeve, ki se pletejo ves čas.

Matej Filipčič, režiser otvoritvene proslave
EPK
Kulturne ambasade naj bi čez vse leto gostile umetniške dogodke, ki bodo predstavljali raznolikost in bogastvo evropskih in svetovnih kultur. Foto: BoBo
Placebo
V petek bo zbor Carmina Slovenica v Dvorani Union izvedel scenski koncert v 14 slikah po Stabat Mater Placebo ali Komu potok solz ne lije. Foto: Dorian Šilec Petek
Dan D
Otvoritveni slovesnosti bo ob 21.00 sledil koncert skupine Dan D. Foto: MMC RTV SLO

Slovesnost, ki bo pomenila tudi uradno odprtje EPK-ja 2012, v središče postavlja svetlobo, da bi s tem kultura, umetnost, pa tudi EPK po vseh teh naporih in mučenju, zasijale. Takšne so želje Mateja Filipčiča, režiserja otvoritvene slovesnosti, ki bo potekala v soboto ob 20.00. Kot pravi Filipčič, potrebuje ta prostor, "ne le Maribor in partnerska mesta, ampak vsa Slovenija, malce več svetlobe, ki bi osvetlila dejansko stvarnost in pregnala temne zadeve, ki se pletejo ves čas".
Rdeča nit umetniškega programa je po režiserjevih besedah potovanje otroka in svetlobe skozi partnerska mesta, ki kot simbol spomina in poslanstva EPK-ja oživljata ter v mesta prinašata kulturo in vizionarstvo. "Potovanje kulminira z otrokovim prihodom v Maribor, kjer se aktivira in zavrti velikanska krogla, planet, ki ob svečanem odprtju razsvetli prizorišče v tisočerih svetlobnih odbojih, odsevih neštetih umetnikov in umetnic, ki bodo s svojim delom razsvetljevali kulturni prostor v letošnjem letu EPK," še pojasnjuje Filipčič, ki je v programu odprtja povezal različne umetniške zvrsti, žanre in izvajalce ter simbolizira pestrost dogajanja, ki ga bo EPK predstavil v tem letu, hkrati pa poudarja pomembnost posameznika, njegove človeškosti in modrosti, ki ju najde v sočloveku, naravi in v velikih umetniških delih.
V protokolarnem delu slovesnosti, ki jo bo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu na 1. programu TV Slovenija, bosta zbrane - na Trgu Leona Štuklja pričakujejo približno 5.000 ljudi - nagovorila predsednik republike Danilo Türk, evropska komisarka za kulturo Andrula Vasiliu, mariborski župan Franc Kangler in generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Temu bo sledil umetniški program, ki ga bodo povezovali Tadej Toš, Polona Juh in Marko Mandić. Prireditev, ki jo bo mogoče spremljati tudi na zaslonu na mariborskem Trgu svobode, naj bi skupaj stala okoli 420.000 evrov. Po slovesnosti bo nastopila rockskupina Dan D.

Spoznajte lanske nosilke naslovov

Vendar otvoritveni konec tedna Evropske prestolnice kulture se bo zares začel večer prej. V petek bodo odprli Kulturne ambasade, v okviru katerih se bodo predstavile številne države. Prvi bosta na vrsti Finska in Estonija, ki sta EPK gostili lani, k sodelovanju pa se je prijavilo še 22 držav. Prva se bo v petek zvečer v Vetrinjskem dvoru predstavila s filmsko projekcijo Gibljive slike, ki združuje utrinke iz EPK-ja v Turkuju, ter razstavo stripov, s katero je finski strip v letu 2011 praznoval stoletnico obstoja. Na ogled bo tudi razstava nakita in tekstila - kombinacija tradicionalnega in sodobnega, ki so jo pripravili umetniki iz Finske, Estonije in Madžarske.
Finec Markku Haanpaa bo predstavil skulpture na razstavi Vas, ki se, kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, ukvarja s človekovimi koreninami. Pet cirkusantov z Umetniške akademije v Turkuju pa bo izvedlo predstavo ognjene akrobatike Sirkus Sudenkuoppa. Na Glavnem trgu v Mariboru se bo predstavila Estonija, kjer je naziv EPK-ja lani nosilo glavno mesto Talin. Tam bodo zagorele Ognjene skulpture, ki po besedah enega izmed sodelujočih umetnikov Henryja Timuska "odnašajo sporočila v nebesa".

Celoten otvoritveni program najdete tukaj.

Placebo Karmine Šilec
Prvi večer bo pripadal tudi scenskemu koncertu Placebo ali Komu potok solz ne lije, navdih za katerega je avtorica Karmina Šilec našla v trpljenju Jezusove matere med križanjem sina, glasbeno izhodišče projekta pa je delo Stabat Mater Giovannija Battiste Pergolesija.

Z elektroniko se rajanje zavleče pozno v noč

Na Gosposvetski 17 bo v Ex-garaži fundacija Sonda predstavila fotomuzej.si ter serijo majic Wallking Gallery. Zvečer bo v Kinu Udarnik mariborska premiera filma Turneja režiserja Mathieuja Amalrica, celotno dogajanje v okviru EPK-ja pa se bo ta dan sklenilo z elektronsko glasbo. Za to bodo poskrbeli domače Društvo hedonističnih kreativcev ter finski didžej Esko Routamaa z avantgardnim umetnikom Jimijem Tenorjem kot gostom.
EPK na RTV Slovenija
Po velikem odprtju, za televizijski prenos katerega bo skrbel Klemen Dvornik, bo TV Slovenija v času EPK-ja vsako soboto zvečer pripravila 15-minutno oddajo urednice in voditeljice Nine Jerman. Oddaja, ki nastaja v sodelovanju kulturno-umetniškega programa RTV Slovenija in Regionalnega centra Maribor, bo redno sledila dogajanju Evropske prestolnice kulture. Sestavljena bo iz osrednje teme, pogovora z gostom ali gostoma v studiu in krajših prispevkov, s katerimi bodo pregledali dogajanje preteklega tedna v Mariboru in partnerskih mestih. Ob večjih dogodkih pa bo radijske minute EPK-ju posvetil tudi VAL 202 v oddaji Kulturnice.

Želim si, da bi kultura in umetnost, pa tudi EPK po vseh teh naporih in mučenju, nekako zasijale. Ta prostor, ne le Maribor in partnerska mesta, ampak vsa Slovenija, potrebuje malce več svetlobe, ki bi osvetlila dejansko stvarnost in pregnala temne zadeve, ki se pletejo ves čas.

Matej Filipčič, režiser otvoritvene proslave