Sajeta je eden redkih domačih festivalov, ki seznanja s sodobnimi glasbenimi tokovi. Foto: Sajeta / David Verlič
Sajeta je eden redkih domačih festivalov, ki seznanja s sodobnimi glasbenimi tokovi. Foto: Sajeta / David Verlič

Na tolminskem Sotočju se je s projekcijo neodvisne filmske produkcije iz Srbije - Kino kluba Novi Sad začela 14. edicija kreativnega tabora Sajeta. Na uvodnem večeru so prikazali še film slovenskega gverilskega filmarja Diega Menendesa We are Laibach, zaokrožil pa ga je eksperimentalni glasbeni projekt Menendes brothers.

O tem, da festival ni čisto tak kot drugi, priča že njegovo ime: sajeta - Istrani bi izgovorili šajeta - pomeni strelo, v Tolminu pa so si zamislili še mitološko bitje z istim imenom, ki pa ga seveda še nihče ni videl.

V ospredju je (še vedno) glasba
Glasbeni del, ki ima na taboru osrednjo vlogo, bo do konca Sajete 4. avgusta ponudil koncerte zasedb in ustvarjalcev, kot so Najoua z afriškimi kalimbami, avstrijska violinistka Mia Zabelko, Zlatko Kaučič, trio Drašler/Karlovčec/Drašler, Ulan Bator iz Francije ter bosanski Dječak iz vode.

Lotite se kiparstva, joge, plesa ...
Poleg tega organizatorji tudi letos pripravljajo vrsto delavnic in predavanj ter drugih spremljevalnih dogodkov. Dušan Gerlica bo po tradiciji vodil kiparsko delavnico.

Kot letošnjo novost organizatorji izpostavljajo gibalno delavnico, ki bo pod vodstvom Vite Osojnik udeležence kalila na področju joge in plesa. Glasbeno delavnico bo letos izvajala mlada italijanska ekipa Laboratorio sonoro, medtem ko bo otroško glasbeno ustvarjanje tradicionalno vodil Samo Kutin.

Za izvedbo sklopa zvočno-tehnoloških delavnic bodo moči združili člani ekip Cirkulacija 2, Bio Tehna in Theremidi Orchestra.

Več o festivalu sta v sinočnji Poletni sceni razkrila njegova organizatorja, Janez Leban in Tadej Stolič. Vabljeni k ogledu!

Na tolminskem Sotočju spet ustvarjajo
Z Janezom Lebanom in Tadejem Stoličem o Sajeti
Na tolminskem Sotočju spet ustvarjajo
Z Janezom Lebanom in Tadejem Stoličem o Sajeti