Tolovaj Mataj skrbi za ohranjanje ljudske glasbe z obrobij slovenskega narodnega prostora. Foto: Cankarjev dom
Tolovaj Mataj skrbi za ohranjanje ljudske glasbe z obrobij slovenskega narodnega prostora. Foto: Cankarjev dom
Čompe znajo zabavati občinstvo in sebe.
Povabilu se je odzval tudi finski pisatelj Arto Paasilinna.

Istoimenski festival bo potekal do 31. avgusta, dogodkov pa niso pripravili le za nedelje in ponedeljke. Organizatorjem se zdi prizorišče še posebej primerno, ker tako lahko nagovarjajo občinstvo, ki navadno ne posega po njihovih nekomercialnih in nekonvencionalnih knjižnih ter glasbenih izdajah. Slovesno odprtje festivala se je sklenilo z nastopom Boštjana Napotnika - Napa s predstavo Življenje profesorjev.

Kulturno dogajanje bodo poživljali že četrtič
Festival letos potekal že četrtič, tako kot v prejšnjih izdajah pa program sooblikujajo varovanci založbe in gostje. Iz parka bodo tako donele hiphoperske rime in melodije, ki jih bodo poustvarjali džezisti, šansonjerji, rockerji in ljudski godci. Dogajanje sestavljajo gledališki in glasbeni program, literarni večeri in priložnostna knjigarna, kjer si je mogoče knjige tudi izposoditi in jih prebirati, s kakšno hitrostjo pa bodo krožile med bralci, pa je odvisno predvsem od njih samih.

Glasba po okusu zahtevnejših poslušalcev
Pozornost mimoidočih in zbranih poslušalcev bodo tako skušali pritegniti zasedba InTimN FrIZuRn, Jani Kovačič, Peter Andrej, Tolovaj Mataj, Marko Hatlak, Tminski madrigalisti, Orjaške Rozabunde, Fake orkestra, Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape, Bogdana Herman, Čompe, Same babe, Aleš Hadalin in Zlatko Kavčič. Svet bodo v rimah opisovali T-set, Ballau, BMD, Medz'l, Laganee, Dabl F, Zlatko, Ironic Tronic, Brodii, Unknown, Drobižek, Valterap in Kalskee.

Od gostovanja finskega pisatelja do domislic improvizatorjev
Ljubitelje gledališke umetnosti bodo zabavali improvizatorji, Pižama, Napo in Teater Torpedo, na svoj račun bodo prišli tudi otroci in zanesenjaki, ki uživajo na bošljih sejmih. Komur je bližja besedna umetnost, pa bo lahko obiskal literarne večere, na katerih bodo sodelovali finski pisatelj Arto Paasilinna in domači ustvarjalci Andrej Hočevar, Miklavž Komelj, Lena Kramp, Franjo Frančič, Ivan Volarič - Feo, Primož Čučnik, Gregor Podlogar, Desa Muck ter Sebastjan Pregelj.