Tempelj je bil posvečen Nabuju, babilonskemu bogu pisanja in modrosti. Kip boga iz tega templja so pred časom premaknili v iraški Narodni muzej v Nimrudu. Foto: AP
Tempelj je bil posvečen Nabuju, babilonskemu bogu pisanja in modrosti. Kip boga iz tega templja so pred časom premaknili v iraški Narodni muzej v Nimrudu. Foto: AP
Irina Bokova
"Namerno uničenje dediščine je vojni zločin in ga je treba kot takega kaznovati," je med drugim v svoji izjavi izpostavila generalna direktorica Unesca Irina Bokova. Foto: EPA

Kot del svoje propagandne kampanje je IS v tem mesecu objavil videoposnetek, na podlagi katerega je bilo mogoče sklepati, da gre za razstrelitev tega antičnega arheološkega najdišča v Nimrudu v severnem Iraku. Uničenje Nabujevega templja so pred časom že ostro obsodili Unesco in vodilni britanski arheologi.

Tempelj, posvečen bogu pisanja in modrosti
Inštitut Združenih narodov za usposabljanje in raziskave (Unitar) je zdaj objavil satelitske posnetke, ki so nastali 3. junija in potrjujejo škodo na templju, ki je bil zgrajen v 9. stoletju. "Po primerjavi s posnetki, nastalimi 12. januarja [2016], zaznavamo veliko škodo na glavnem vhodu [zgradbe], znane kot Nabujev tempelj," je sporočil Unitar.

Vhod in stene templja, posvečenega babilonskemu bogu pisanja in modrosti Nabuju, so bili zgrajeni stoletja pozneje. "Na splošno se zdi, da [pripadniki IS-ja] nimajo znanja, s katerim bi lahko razlikovali med sodobnimi rekonstrukcijami objektov in antičnimi ostanki. Izkazujejo ogromno nevednost. Vendar je mogoče z uporabo razstreliva in buldožerjev narediti resno škodo," je po pisanju spletnega portala The Art Newspaper dejal Colin Renfrew, arheolog z univerze v Cambridgeu in član zgornjega doma parlamenta.

Škoda je velika, vendar zgodovine se ne da utišati
"Skrajneži ne morejo utišati zgodovine in njihov poskus izbrisa spomina te regije jim lahko zgolj spodleti. Namerno uničenje dediščine je vojni zločin in ga je treba kot takega kaznovati," je v svoji izjavi izpostavila generalna direktorica Unesca Irina Bokova.

Arheolog Christopher Jones pa je za svoj blog zapisal, da IS-jev "video, posnet z več zornih kotov, kaže, kako razstrelivo raznese za in pod [vhodnim] obokom." Prav tako je hudo poškodovan niz skulptur ob oboku. Jones nadaljuje v svojem zapisu: "Kot je razvidno iz poznejših posnetkov, se je obok zrušil, vendar večina strukture še vedno stoji ... S to potezo so zagotovo nameravali izzvati medijske odzive, saj se video sklene z izjavo pripadnika IS-ja, da se skupina namerava odpraviti v Egipt ter razstrelili piramide in Sfingo."