Če bo savdski kronski princ uresničil svojo velikopotezno vizijo, bo v puščavi zrasla 500 milijard dolarjev vredna mestna državica Neom. Po nekaterih poročilih princ zavrača vse urbanistične predloge za poenostavitev načrtov, češ da bi rad
Če bo savdski kronski princ uresničil svojo velikopotezno vizijo, bo v puščavi zrasla 500 milijard dolarjev vredna mestna državica Neom. Po nekaterih poročilih princ zavrača vse urbanistične predloge za poenostavitev načrtov, češ da bi rad "postavil svoje piramide". Na fotografiji je načrt za letovišče Trezor, zgrajeno na gorskem pobočju. Foto: Cover Images

V marcu, ko sta se savdski kronski princ Mohamed bin Salman in grški zunanji minister Nikos Dendiasmet v Riadu dogovarjala za izposojo sistema zračne obrambe, so v Atenah že načrtovali pospešeno izmenjavo kulturnih dobrin in znanja med državama. Še pred koncem letošnjega leta naj bi obe strani v Riadu podpisali memorandum, ki bo za približno milijardo dolarjev okrepil že obstoječo vez med njima. V okviru programa "Kulturni tedni" bo Savdska Arabija vložila precejšnje vsote v v različne kulturne iniciative, so poročali tamkajšnji državni mediji.

Sorodna novica "Svet je pripravljen spregledati vsako kršitev človekovih pravic, ko gre za sklepanje poslov"

Partnerstvo med drugim prinaša finančno podporo za ohranitev zgodovinskega območja Al Fao na jugu Savdske Arabije in pa izmenjavo znanj na področjih dediščine, muzejev, arheologije, antikvitet, festivalov in sodobne kulture. "Upamo, da bodo Kulturni tedni prinesli možnost skupne organizacije razstav," je grška ministrica za kulturo Lina Mendoni povedala za savdsko državno televizijo. Dodala je še, da jih zanimajo izmenjave med sodobnimi umetniki in institucijami, pa tudi program, posvečen preprečevanju tihotapljenja ukradenih umetnin in artefaktov.

Kultura je ključna veja "Vizije 2030"
Kultura in turizem imata eno glavnih vlog v prinčevi t. i. Viziji 2030, ki teži k diverzifikaciji savdskega gospodarstva, tradicionalno zasidranega predvsem okrog nafte. Savdsko ministrstvo za kulturo, ki je bilo ustanovljeno šele pred tremi leti, bi rado do leta 2030 prispevek kulture k bruto domačemu proizvodu povečalo za tri odstotke. S kulturo je povezan tudi projekt gradnje futuristične metropole Neom na meji z Jordanijo in Egiptom; koncept predvideva gradnjo številnih kulturnih centrov.

"Savdska kulturna preobrazba napreduje v hitrem tempu in v tem duhu pozdravljamo tesnejše odnose z našimi grškimi prijatelji," je za državne medije v svoji domovini komentiral princ Badr. "Obe državi imata bogato dediščino, ki sega tisočletja v preteklost, in podobna stališča do pozitivne vloge kulturne izmenjave in pomena ohranjanja in varovanja dediščine."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlaganje v kulturo je savdska strategija za poživitev stagnirajočega kraljestva – trenutno je med mladimi 28-odstotna nezaposlenost, pri čemer so v največji stiski univerzitetni diplomanti, mlajši od 30 let. Kronski princ namerava prek ministrstva za kulturo do leta 2030 ustvariti sto tisoč novih služb.

Zdi se, da je ključen del savdske kulturne strategije pletenje vezi z državami Evropske unije. Ideja ni nova, a partnerstva s Francijo, Nemčijo in Veliko Britanijo so se zgodila, še preden je svet vedel za umor Džamala Hašokdžija. Grčija pa se v to navezo spušča kljub številnim pozivom k bojkotu Savdske Arabije.

Umetniki se veselijo napredka
Odpiranje Savdske Arabije in normalizacijo odnosov s številnimi državami na zahodu seveda številni vidijo kot pomemben korak v pravo smer. Še posebej veliko si obeta tudi umetniška scena, ki je šele v povojih. "Ustvarjanje novih kulturnih vezi je v mojih očeh zametek," je za portal Artnet News komentirala galeristka Maliha Tabari. "Porajajo se nove možnosti za izmenjavo, pogovore in ustvarjanje, obenem pa bodo umetniki dobili pomembno platformo, prek katere bodo lahko komunicirali z evropskim občinstvom."