Tako se je Schiele upodobil leta 1912. Foto: Wikipedia
Tako se je Schiele upodobil leta 1912. Foto: Wikipedia
Egon Schiele: Objem
Schiele je bil varovanec Gustava Klimta. Foto: EPA

Dela v lasti Schielejevega nečaka Antona Peschkeja jr., ki je umrl leta 1997, je odkupil Muzej mesta Dunaj (Wien Museum), kjer so zdaj tudi na ogled. Za slike, za katere si je umetnikov nečak želel, da ostanejo v Avstriji in so na ogled javnosti, je muzej odštel pet milijonov evrov, od tega je mesto iz proračunskih sredstev, namenjenih kulturi, prispevalo 4,5 milijona evrov, drugo pa je bil muzejski delež.

Med odkupljenimi deli je slika Mlada mati, ki jo je avstrijski umetnik naslikal leta 1914 in jo podaril sestri Gertrudi. Odkupili pa so še risbo s kredo Mrtvi Gustav Klimt v profilu levo iz leta 1918 ter sliki Mödling II in Pogled s plaže na parnik. Leta 1997 so vsa štiri dela ocenili na skupaj 24 milijonov evrov, do zdaj pa je bila le polovica slik v lasti mesta Dunaj. Slike so odkupili po doseženem sporazumu s Peschkejevimi dediči.

Umetnost "izmučenega umetnika"
V Tullnu rojeni Egon Schiele (1890-1918), čigar umetnost je podpiral tudi secesijski umetnik Gustav Klimt, sodi med najpomembnejše avstrijske slikarje zgodnjega 20. stoletja. Zaradi velike čustvenosti svojih risb in slik ter zgodnje smrti med epidemijo španske gripe je postal utelešenje predstave o izmučenem umetniku.

Veliki dunajski odkupi
Mestni oblastniki so ob objavi novice o odkupu slik poudarili pomen prizadevanj Avstrije za vračanje pomembnih umetnin, ob tem pa tudi odkupov umetniških del. V letih 2001 in 2002 je mesto Dunaj za podobno ceno odkupilo zbirko Strauss-Meyszner, kar je bil eden izmed treh najpomembnejših javnih nakupov umetnin v novejši zgodovini. Za tretji pomemben nakup velja portret Schieleja Franza Martina Haberditzla, ki jo je Österreichische Galerie pridobila za šest milijonov evrov.