Kranjska mestna knjižnica je v Globusu dobila nov dom, odprtje prostorov bo 29. junija. Foto: Spletna stran knjižnice
Kranjska mestna knjižnica je v Globusu dobila nov dom, odprtje prostorov bo 29. junija. Foto: Spletna stran knjižnice

Tako je na novinarski konferenci zagotovil direktor knjižnice Viljem Leban. Iz besed predstavnikov občine pa je bilo mogoče razbrati, da bo ureditev knjižnice verjetno treba doplačati.

Kranjska občinska uprava je skupaj s prodajalcem IC Domom, ki je ob 6,6 milijona evrov za ureditev knjižnice zahteval dodatnih 1,9 milijona evrov, določila izvedenca gradbene in pravne stroke, ki sta preučila opravljeno delo ter naročilo občine. Izkazalo se je, da je zahtevek prodajalca v določeni meri utemeljen.

Kot je pojasnil direktor občinske uprave Kranj Mitja Herak, se tako obeta nov aneks k prodajni pogodbi, če bo le mestni svet, ki bo zadevo obravnaval na seji prihodnjo sredo, potrdil predlog občinske uprave. O končnem znesku, ki bi ga morala občina doplačati, ni želel govoriti. Pojasnil pa je, da je prodajalec svoj prvotni zahtevek po opravljenih izvedeniških mnenjih zmanjšal za slabega pol milijona evrov, na približno 1,4 milijona evrov.

Ob nakupu nepremičnine za osrednjo kranjsko knjižnico, ki se bo od zdaj imenovala mestna knjižnica, je občina še 2,2 milijona evrov namenila tudi za notranjo opremo. Vendar ta še ni popolna, saj morajo za avdio-vizualno in računalniško opremo ponoviti razpis, medtem ko je razpis za knjigomate zdaj uspel, a je dobavni rok tri mesece.

Podžupanja Nada Mihajlović meni, da nepopolna oprema ne bo pomenila velikega izpada ali "hendikepa" pri delu knjižnice in je tudi uporabniki ne bodo občutili na kakovosti opravljenih storitev. Leban pa je pojasnil, da bo knjižnica morala delovati v danih razmerah z opremo, ki jo bo imela. Tako bodo knjižničarji delali na stari opremi, ki jo bodo prenesli iz dozdajšnjih prostorov.

Selitev knjižnega gradiva in opreme, ki se je začela maja, je tako rekoč že končana. Trenutno poteka urejanje gradiva po policah, treba pa je urediti še skladišče, ki še čaka na regale. Pri preselitvi je knjižničarjem pomagalo tudi okoli 100 prostovoljcev, od tega približno polovica gasilcev.

Mihajlovićeva je prepričana, da se je novo vodstvo občine pravilno odločilo, da pospeši ureditev oziroma preselitev knjižnice. "Tako bomo po šestih letih te zgodbe kranjski knjižnici pristrigli sivo brado," je poudarila. Po njenih napovedih bo 29. junij "dan D" za knjižnico, ki bo ena najsodobnejših v državi in bo nudila veliko več od izposoje knjig.