Pozor, letalo. Foto: YouTube
Pozor, letalo. Foto: YouTube
Predator
Brezpilotna letala v javnosti sprožajo številne polemike. Foto: EPA

Brezpilotna letala, droni, se morda na prvi pogled zdijo nenavaden predmet umetniškega zanimanja. A njihova uporaba pri napadih na domnevne teroriste, ki je zahtevala tudi že življenja številnih nedolžnih ljudi, je Bridla spodbudila k ozaveščanju o tem sodobnem orožju. Brezpilotnih letal morda ne vidimo, treba pa jih je napraviti vidna - tako razmišlja.

Za to si Bridle prizadeva na najrazličnejše načine. Med drugim je že izdelal priročen kovček, podoben kompletu za prvo pomoč, v katerem je model letala, in ga poimenoval komplet za identifikacijo dronov - ljudje se z njegovo pomočjo lahko poučijo o tem, kako so videti ta letala brez posadke. Na spletni strani dronestagram pa dokumentira zadnja mesta napadov brezpilotnih letal s slikami iz zraka in podatki o žrtvah.

"Sem tako aktivist kot umetnik"
Eden izmed njegovih projektov je tudi Senca drona (Drone Shadow), v okviru katerega s pomočjo širokega samolepilnega traku in razpršila na različnih javnih krajih ustvarja obrise letal. Zadnjega je napravil na pločniku pred galerijo Corcoran v Washingtonu - nasproti Bele hiše.

Kot pravi sam, je tako aktivist kot umetnik, upa pa, da bo njegovo delo pod vprašaj postavilo slepo odvisnost od tehnoloških sistemov, ki so v rabi vsak dan.