Pomagali bodo pri administrativnih in sorodnih vprašanjih ter različnih drugih veščinah, potrebnih za uspešno samostojno delovanje.

Samozaposleni so brez svetovalnega in podpornega sistema

Poleg osnovne specializacije za opravljanje poklica pa danes vsi potrebujejo še dodatna znanja in veščine za učinkovito samostojno delo. Foto: BoBo
Poleg osnovne specializacije za opravljanje poklica pa danes vsi potrebujejo še dodatna znanja in veščine za učinkovito samostojno delo. Foto: BoBo

Servis za ustvarjalce nastaja kot odgovor na problem, da samozaposleni v kulturi in kreativnih industrijah nimajo učinkovitega svetovalnega in podpornega sistema, prek katerega bi lahko našli odgovore na vprašanja, s katerimi se med opravljanjem svojega poklica neizogibno srečujejo in ki jim onemogočajo, da bi se v celoti posvetili kulturnemu, umetniškemu in kreativnemu ustvarjanju, so sporočili iz Asociacije.

Sorodna novica Nadomestilo za samozaposlene v kulturi v primeru bolezni se bo malce zvišalo

Osrednji namen projekta je opolnomočenje samozaposlenih na področju kulture in kreativnih industrij. Projekt odgovarja na izzive, ki jih predstavljata fleksibilizacija in prekarizacija dela, ki je učinek porasta atipičnih oblik zaposlitev, kar prihaja posebej do izraza na področju kreativnih in kulturnih poklicev. Izobraževalni sistem večini ustvarjalcev na teh področjih ni ponudil skoraj nikakršnih podpornih znanj, nujnih za vstop na trg dela. Poleg osnovne specializacije za opravljanje poklica pa danes vsi potrebujejo še dodatna znanja in veščine za učinkovito samostojno delo.

Osnova za morebitne zagovorniške dejavnosti

Asociacija v sklopu projekta samozaposlenim ustvarjalcem na področju kulture pomaga pri administraciji ter računovodskih in pravnih obveznosti. Ta del servisa je že javno dostopen, obenem pa tudi predstavlja osnovo za morebitne zagovorniške dejavnosti, ki jih bosta obe organizaciji v prihodnje izvajali na tem področju.

Sestavni del servisa bodo tudi brezplačne testne delavnice za samozaposlene, ki bodo v tem letu. Prva v seriji brezplačnih šestih delavnic o tem, kako da statusa samozaposlenega v kulturi, bo 31. januarja. Poligon bo do konca leta postavil tudi programe za izboljševanje mehkih veščin samozaposlenih ustvarjalcev, da bodo lahko učinkoviteje organizirali svoje delo in uspešneje zamejili delo od zasebnega življenja.

Servis za ustvarjalce je ključni del projekta Servis za samozaposlene iz kulture in kreativnih industrij, ki ga sofinancira ministrstvo za javno upravo.