Stavba železniške postaje v Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Stavba železniške postaje v Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

V izogib zamudam in da bi dela potekala nemoteno, med investitorji potekajo tedenske koordinacije, so sporočili z novogoriške občine.

Začetek del s prvim dnem februarja, konec tik pred zagonom EPK-ja
Uradni začetek prenove območja železniške postaje je napovedan za 1. februar. V prvem ali drugem tednu februarja se bo predvidoma začela prenova Trga Evropa, točen datum začetka je odvisen od zaključka pripravljalnih del. Glede na časovnico bodo dela na trgu končali novembra, dela na železniškem območju pa januarja 2025, torej tik pred zagonom EPK-ja v Novi Gorici in Gorici.

Novogoriška mestna občina bo prenovila nekdanje skladiščne prostore Slovenskih železnic v Epic, ki bo osrednje prizorišče EPK-ja, stavba SVTK bo prenovljena v Super osmico, železničarski zdravstveni dom pa v informacijsko točko.

Naložba na železniškem območju, ki jo vodi država, je po podpisani pogodbi vredna 50 milijonov evrov. Vrednost naložbe novogoriške občine v Super osmico in Epic bo znana po izbiri izvajalca, bo pa precej nižja od državne. Prenova Trga Evropa, ki jo bo vodilo Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, je vredna 2,5 milijona evrov.

Vodja projekta Darko Megla je v preteklem tednu za Radio Koper dejal, da se "ureja vse potrebno za organizacijo gradbišča, potrebne dostopne poti, dobava materiala za začetek del, ki se bodo začela na postajnih tirih, za katere imamo trenutno že dovoljenja. Vsa dela nadgradnje pa bodo zaključena še pred začetkom EPK-ja."

"Vsi si želimo, da bi bile omejitve v prometu in druge s tem povezane težave čim manjše. Imamo zagotovila direkcije za infrastrukturo, da posegi na območju železniške postaje na bodo vplivali na promet v smislu potrebnih zapor. Seveda pa bodo zapore potrebne ob posegih na Trgu Evrope, preko katerega zdaj poteka Kolodvorska ulica. Tudi za te se bomo trudili, da bodo minimalne, v določenem delu pa bo ta cesta zaprta za ves promet," pa je na današnji novinarski konferenci sporočil novogoriški župan Samo Turel.

V zdajšnjih skladiščih ob novogoriški železniški postaji bo s prenovo vzpostavljen skupnostni center Super osmica. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Ana Rojc
V zdajšnjih skladiščih ob novogoriški železniški postaji bo s prenovo vzpostavljen skupnostni center Super osmica. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Ana Rojc

Zapora na Trgu Evrope predvidoma v drugi polovici tega leta
Omenjena zapora je predvidena v drugi polovici tega leta. Glede dvojice naložb novogoriške občine (posega v manjšo stavbo ob Trgu Evropa in skladiščne prostore na železniški postaji) po besedah župana omejitve v prometu niso predvidene. Dostop za potnike v železniškem prometu bo omogočen ves čas gradnje, prav tako bo železniški potniški promet ves čas tekel nemoteno. Za potnike v železniškem prometu bodo prav tako zagotovljena parkirišča, in sicer na južnem delu železniške postaje, pred poslopjem obstoječega železničarskega zdravstvenega doma.

"Želimo pa si, da bi tako prebivalci kot tudi obiskovalci spremljali objave, saj se bomo trudili čim bolj dosledno objavljali vse spremembe na tem območju. Predvsem pa vse prosimo za strpnost, razumevanje in za upoštevanje vseh označb in navodil," je še dodal župan.