Častni pokrovitelj prireditve je Slovenska nacionalna komisija za Unesco, izvršni producent je Cankarjev dom. Foto: BoBo
Častni pokrovitelj prireditve je Slovenska nacionalna komisija za Unesco, izvršni producent je Cankarjev dom. Foto: BoBo
Letošnja novost je tudi spletni katalog kulturno-umetnostne vzgoje oziroma imenik slovenskih kulturnih ustanov, ki delujejo na področju kulturno-umetnostne vzgoje. Ta bo omogočil lažje iskanje ponudnikov po različnih umetnostnih področjih. Foto: BoBo

V Cankarjevem domu bo 26. marca med 9. in 18. uro potekal šesti Kulturni bazar. Enodnevna prireditev, ki jo prireja več organizatorjev, je namenjena predvsem strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kulturi, okolju, zdravstvu in sociali, na brezplačni bazar pa vabijo tudi družine in posameznike. Letošnja novost je spletni katalog ponudbe kulturno-umetnostne vzgoje.

Kulturno-umetnostna vzgoja ne zadeva le ministrstva za kulturo, je na novinarski konferenci poudaril Gašper Troha, generalni direktor direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo, ki skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvom za kmetijstvo in okolje, Zavodom RS za šolstvo in letos prvič tudi z ministrstvom za zdravje pripravlja kulturni bazar. Kultura omogoča prikazovanje vseh, še tako perečih tem, je dodal.

Program za kulturni bazar pripravljajo nekaj mesecev, za organizacijo pa je zadolžen 30-članski koordinacijski odbor, ki je sestavljen iz predstavnikov kulturno-izobraževalnih organizacij.

Ne zgolj za strokovno javnost
S prireditvijo skušajo pokazati, kot pravi koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje na ministrstvu za kulturo Nataša Bucik, "da je mogoče kulturo vmešati v vse prostore našega bivanja". Tako so denimo z ministrstvom za zdravje pripravili program na skupno temo Zdravo, kakovostno in ustvarjalno preživljanje prostega časa. Po njenih besedah je ponudba bazarja tako pestra, da se ga splača obiskati tudi širši javnosti oziroma staršem z otroki in vsem, ki si želijo izvedeti, kaj kulturne ustanove ponujajo za njihov boljši in bolj kakovosten življenjski slog.

Letos bodo pripravili posebno predstavitev s primeri dobrih praks za vse ravni izobraževanja, tako da bodo lahko dobili učitelji in strokovni delavci v vrtcih in šolah čim boljši vpogled v to področje, je dejala koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Nada Požar Matijašič.

Novinarske konference so se med drugim udeležili še direktor urada za razvoj izobraževanja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Aleš Ojsteršek, ki meni, da sta socialni in kulturni kapital pomembna sopotnika šole, direktor Zavoda RS za šolstvo Gregor Mohorčič, ki je predstavil dozdajšnje delo zavoda na tem področju, Marjeta Bizjak z ministrstva za kmetijstvo in okolje ter Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje. Zadnje bo pripravilo dve okrogli mizi, eno na temo kajenja in umetnosti, drugo pa na temo kakovostnega preživljanja prostega časa.

Častni pokrovitelj prireditve je Slovenska nacionalna komisija za Unesco, izvršni producent je Cankarjev dom.