V Mestu oblikovanja na Dunajski cesti 123 se s podelitvijo nagrad nocoj začenja 16. festival Mesec oblikovanja. Foto: Zavod Big
V Mestu oblikovanja na Dunajski cesti 123 se s podelitvijo nagrad nocoj začenja 16. festival Mesec oblikovanja. Foto: Zavod Big
Kultura bivanja: Mesec oblikovanja

Poleg nacionalnih nagrad bodo letos prvič podelili tudi regijske nagrade za oblikovanje big see.

Slovenske in regijske nagrade
Na odprtju bodo podelili slovenske nagrade oblikovanje leta, interier leta, brezčasni in perspektivni. Poleg nacionalnih nagrad, ki jih podeljujejo od leta 2003, bodo letos prvič na festivalu podelili tudi regijske nagrade za dosežke na področju snovanja interierjev, produktnega in modnega oblikovanja, za odličnost v lesu ter za kreativne in originalne turistične destinacije na področju jugovzhodne Evrope.

Razstava Meseca oblikovanja in nagrad big see, ki bo predstavila nagrajene izdelke in projekte jugovzhodne Evrope s področij produktnega in modnega oblikovanja, arhitekture ter lesarstva in turizma, bo na ogled od 17. oktobra do 23. novembra.

Mednarodna znanstvena konferenca
V sredo, 17. oktobra, bo med drugim potekala mednarodna znanstvena konferenca A.L.I.C.E., ki se bo osredotočila na trajnostni dizajn, inovacije zelenega oblikovanja, načrtovanje energetskega načrtovanja sosesk in mest ter poudarila uravnotežen pristop k okoljskim, socialnoekonomskim in tehničnim vidikom trajnosti.

Na celodnevni konferenci Lesna ikona se bodo profesionalci iz prakse in stroke posvetili aktualnim tematikam, ki bodo pomagale pri razvoju inovativnega lesarstva v Sloveniji in regiji. Na gospodarsko-arhitekturnem forumu Lesni interierji, ki ga prirejajo direktorat za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javna agencija Spirit Slovenija v sodelovanju z Zavodom Big, Društvom lesarjev Slovenije in drugimi partnerji, pa bodo tuji arhitekti na primerih svojih projektov prikazali trende in priložnost za večjo uporabo lesa in lesenega pohištva pri snovanju javnih interierjev in premišljevanju o njih.

Prodajni modni perfromans
Sejem Design 18. oktobra bo namenjen predstavitvi dobro oblikovanih izdelkov, idej in storitev, na prodajnem modnem performansu Taste Fashion se bodo s svojimi kreacijami predstavili izbrani modni oblikovalci iz Slovenije in regije, Zavod Big pa v sodelovanju s Centrom za kreativnost organizira tudi gospodarsko oblikovalski forum, na katerem bodo predstavniki prodornih oblikovalsko ozaveščenih podjetij iz jugovzhodne Evrope predstavili strategije in vizije razvoja lastnih blagovnih znamk.

Na konferenci Kreativni turizem: Turizem za novi svet 15. novembra bodo udeleženci iz prve roke spoznali uspešne turistične zgodbe, ki z ustvarjalno industrijo razvijajo storitve z višjo dodano vrednostjo. Na njej bodo snovalci turistične politike soizrazili mnenja o aktualnih temah, ki lahko strateško pomagajo pri razvoju turizma v regiji, piše na spletni strani Zavoda Big.

Kultura bivanja: Mesec oblikovanja