Mavzolej kralja Gongmina, 318. kralja dinastije Koryo, je eno od 12 prizorišč, uvrščenih na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Foto: EPA
Mavzolej kralja Gongmina, 318. kralja dinastije Koryo, je eno od 12 prizorišč, uvrščenih na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Foto: EPA
Industrijski park v bližini zaščitenih prizorišč, v katerega sta investirali Severna in Južna Koreja. Ne glede na negotovo prihodnost razvoja industrije na tem območju zaradi napetosti med Korejama uvrstitev starodavnega mesta pomeni tudi prepoved razvoja v okoliško naravno pokrajino. Foto: EPA

Unescov odbor za kulturno dediščino je o prošnji Severne Koreje odločal na Unescovem srečanju v Phnom Penhu v Kambodži. Na seznam so uvrstili 12 prizorišč v Kaeosongu, prestolnici dinastije Koryo, ki je Koreji vladala od 918 do 1392 in je prvič združila Korejski polotok.
Po drugi svetovni vojni je Kaesong pripadel Južni Koreji, med vojno na začetku 50. pa je prišel pod nadzor Severne Koreje in tako kot edino mesto zamenjal vladavino v konfliktnem obdobju. V zadnjem času sta na prizorišču obe Koreji vodili tovarniški park, a so ga bili zaradi napetosti med državama aprila letos prisiljeni zapreti.
Prizorišče uteleša eno bistvenih obdobij v zgodovini polotoka
Po mnenju Unesca to področje in njegova geomantična ureditev uteleša "politično, kulturno, filozofsko in duhovno vrednost" kraljestva in enega bistvenih obdobij v zgodovini te regije. Obsega palače, institucije, kompleks grobnic, obrambne zidove in vrata, astronomski in meteorološki observatorij, dve šoli, spominske plošče.
"Ti kulturni relikti so ponos našega naroda in dragoceni kulturni relikti, ki prikazujejo dolgo zgodovino našega naroda," je povedal Kim Jin Sok, raziskovalec v mestni pisarni za ohranjanje kulturne dediščine. Z njimi "lahko ponosno stopimo pred oči sveta," dodaja.
Edino mesto z ohranjeno tradicionalno korejsko arhitekturo
Prizorišče priča o tranziciji od budizma do neokonfucianizma v Vzhodni Aziji in o asimilaciji kulturnih, duhovnih in političnih vrednot držav, ki so obstajale pred korejsko združitvijo pod dinastijo Koryo. Integracija budističnih, konfucijskih, taoističnih in geomantičnih konceptov je manifestirana v načrtu prizorišča in arhitekturi spomenikov. Staro mesto Kaesong je edino mesto na Korejskem polotoku, ki je v svojem središču ohranilo tradicionalno korejsko arhitekturo.
Gre za drugo prizorišče v Severni Koreji s statusom svetovne kulturne dediščine. Kompleks starodavnih grobnic Koguryo v Pjongjangu je bil na Unescov seznam uvrščen leta 2004.