AFS France Marolt prejme zlato priznanje s pohvalo za domiselno koreografijo in dovršeno izvedbo v celoti. Foto: JSKD / Janez Eržen
AFS France Marolt prejme zlato priznanje s pohvalo za domiselno koreografijo in dovršeno izvedbo v celoti. Foto: JSKD / Janez Eržen
PD Horjul
Za izvirno uprizoritev je nagrajen PD Horjul. Foto: JSKD / Janez Eržen

Ljubljanska Akademska folklorna skupina France Marolt je nagrajena za domiselno koreografijo in dovršeno izvedbo v celoti, novogoriški folklorniki za prepričljivo uprizoritev, Folklorna skupina Klas PD Horjul pa za izvirno uprizoritev.

Dobra dva meseca po tem, ko je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v Beltincih pripravil prvi del, so folklori posvetili še dan v Sežani. Čez dan je potekal seminar z delavnicami, ki se ga je udeležilo 120 folklornikov iz celotne Slovenije. Delavnico s področja odrskega poustvarjanja plesa sta vodila Tomaž Simetinger in Milan Glamočanin, priznani multiinštrumentalist Janez Dovč se je prelevil v mentorja godcev folklornih skupin, grleno petje je skozi delavnico predstavljala akademska glasbenica, pevka Zvezdana Novaković, delavnico s področja kostumiranja folklornih skupin sta vodili Tadeja Pance in Katarina Šrimpf, strokovnjakinja za odnose z javnostmi in komunikacijo na družbenih omrežjih Ana Eterović pa je predstavila ključne teme s področja odnosov z javnostmi, marketinga in sorodnih področij za potrebe folklornih skupin.

V večernih urah so folklorniki zavzeli Kosovelov dom, kjer se je državno srečanje začelo z revijo folklornih kostumov in nadaljevalo s plesom. Nastopilo je šest najboljših skupin oziroma njihovih programov, ki sta jih izbrali državni strokovni spremljevalki Urša Šivic in Klavdija Žabot na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj: poleg nagrajenih še FS Minerali Rogaška Slatina, FS Tine Rožanc Ljubljana - mladi, ŽKUD Tine Rožanc Ljubljana in FS KD Karla Štreklja Komen. V spremljevalnem programu je nastopilo Bošnjaško mladinsko kulturno društvo Velenje. O najboljših je presojala strokovna žirija v sestavi Tanja Drašler, Saša Krajnc in Svanibor Pettan.