Ruska kapelica je spomin na več sto umrlih ruski vojakov, vojnih ujetnikov, ki jih je leta 1916 zasul snežni plaz. Foto: BoBo
Ruska kapelica je spomin na več sto umrlih ruski vojakov, vojnih ujetnikov, ki jih je leta 1916 zasul snežni plaz. Foto: BoBo

V Ljubljani in Kranjski Gori se bo konec tedna zvrstilo več prireditev ob obletnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem. Vrhunec bodo dosegle v nedeljo s tradicionalno slovesnostjo ob kapelici, ki bo letos v znamenju 100. obletnice začetka prve svetovne vojne.

"Nepolitična in nepolitizirana" prireditev
Na slovesnostih pričakujejo številne visoke predstavnike iz Slovenije in Rusije. Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da gre za tradicionalno prireditev, ki je "nepolitična in nepolitizirana".

Slovenijo bodo ob 98. obletnici kapelice med drugim obiskale delegacije zgornjega in spodnjega doma ruskega parlamenta, Ruske pravoslavne cerkve, ruskega ministrstva za obrambo in ruske zveze veteranov, pa tudi ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Slovesnosti se bodo začele v petek zvečer v Ljubljani s koncertom ruskih duhovnih pesmi v Frančiškanski cerkvi. Dogajanje bodo popestrili ruski in slovenski gardisti, ki se bodo v soboto dopoldne skupaj predstavili v Ljubljani. V Kranjski Gori bo v cerkvi Marijinega vnebovzetja v soboto zvečer ekumenska maša, nato pa bo v dvorani Vitranc nastopil akademski zbor Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga.

Vrhunec dogajanja v nedeljo
Prireditve bodo dosegle vrhunec z nedeljsko osrednjo slovesnostjo ob Ruski kapelici. Predsednik društva Slovenija-Rusija Saša Geržina je dejal, da na njej pričakujejo več kot tisoč ljudi iz Slovenije in Rusije ter kot letošnjo novost izpostavil, da bo jedro slovesnosti spominsko.

Rdeča nit bo namreč stoletnica začetka prve svetovne vojne. Na slovesnosti bodo izvedli delo skladatelja Ambroža Čopija Missa pro pace (Maša za mir), napisanega prav za obletnico, ki se bo prepletalo z recitacijami odlomkov pisem slovenskih in ruskih vojakov z bojišča.

Kranjskogorski podžupan Jože Zupančič je dejal, da je slovesnost ob Ruski kapelici tudi shod za mir. Po njegovih besedah je treba mlade ozaveščati, da "nobena vojna ni še nikoli rešila nobenega problema, vedno je naredila samo nove in nove težave, novo gorje".

Po slovesnosti ob kapelici bo še družabno srečanje v Kranjski Gori, ob robu katerega bodo nastopili ruski gardisti in garda Slovenske vojske, kulturno društvo Talisman ter pevci Ruske pravoslavne cerkve.