Morda lahko to odkritje pripomore tudi k razvozlanju večnih pomislekov, ali je dela, ki se pripisujejo Shakespearju, res napisala ena sama oseba. Foto: EPA
Morda lahko to odkritje pripomore tudi k razvozlanju večnih pomislekov, ali je dela, ki se pripisujejo Shakespearju, res napisala ena sama oseba. Foto: EPA

Južnoafriški znanstveniki so namreč s forenzičnimi testi tobačnih pip iz 17. stoletja v več vzorcih našli sledi marihuane. Od 24 delcev tobačnih pip, ki so jih našli na območju rojstnega mesta Shakespearja Stratford-Upon-Avon in univerze Witwaterstand, so v osmih vzorcih odkrili sledi indijske konoplje.

In polovica teh vzorcev je bila najdena na dramatikovem vrtu. V dveh pipah so našli še sledove kokaina, vendar nobena od njiju ni bila najdena na tem vrtu.

Potrjujejo soneti te nove ugotovitve?
Pri časniku Telegraph kot potencialni dokaz za Shakespearjevo poznavanje obeh drog navajajo njegove sonete. Tako na primer v Sonetu št. 76 Shakespeare uporabi besedo weed, se pravi zel, ki se v angleškem pogovornem jeziku uporablja tudi za marihuano. Nadalje navajajo še, da se celotni sonet lahko interpretira kot monolog o uporabi drog, predvsem pa naj bi se osredotočal na marihuano.

V tem istem sonetu eden izmed verzov pravi tudi, da ne bi bil rad povezan s compounds strange, se pravi s čudnimi sestavinami, glede česar pri Telegraphu špekulirajo, da bi lahko bil s tem mišljen kokain.

Sonet št. 76, objavljen leta 1890, si lahko preberete tukaj:

Why is my verse so barren of new pride?
So far from variation or quick change?
Why with the time do I not glance aside
To new-found methods and to compounds strange? Why write I still all one, ever the same,
And keep invention in a noted weed,
That every word doth almost tell my name,

Showing their birth and where they did proceed?
O, know, sweet love, I always write of you,
And you and love are still my argument;
So all my best is dressing old words new,
Spending again what is already spent:
For as the sun is daily new and old,
So is my love still telling what is told.