Minister za kulturo Vasko Simoniti na uradnem obisku na Dunaju, kjer se je srečal z avstrijsko državno sekretarko, pristojno za kulturo, Andreo Mayer. Foto: SKICA/Marko Kovič
Minister za kulturo Vasko Simoniti na uradnem obisku na Dunaju, kjer se je srečal z avstrijsko državno sekretarko, pristojno za kulturo, Andreo Mayer. Foto: SKICA/Marko Kovič

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo, da sta se lahko srečala kljub trenutnim zdravstvenim razmeram. Ocenila sta, da je sodelovanje med državama izvrstno, v pripravi pa je tudi nova pogodba o dvostranskem sodelovanju med državama, piše na spletnih straneh ministrstva za kulturo.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je državno sekretarko seznanil z informacijo, da se je pred njunim srečanjem sestal s Slovenci, ki uspešno delujejo in ustvarjajo na Dunaju: Aljažem Arihom, vodjo Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji – SKICA, Martinom Kušejem, direktorjem dunajskega gledališča Burgtheater, Tanjo Prušnik, umetnico in vodjo dunajskega Künstlerhausa, in Borisom Podrecco, slovenskim arhitektom, ki spada med najbolj znane evropske arhitekte. Kot je dejal Simoniti, "so ravno ti uspešni Slovenci eni od tistih kulturnikov, ki predstavljajo pomembno vez med državama, saj si s svojim delom prizadevajo krepiti vezi in sodelovanje med njima."

Sorodna novica Najvidnejša razstava Alme M. Karlin na Dunaju

Ob tem je avstrijska državna sekretarka poudarila, da Avstrija namenja zelo velik poudarek rabi in ohranjanju slovenščine, ustvarjanju slovenskih umetnikov in slovenski književnosti. "Lani je na primer pisatelj Drago Jančar prejel prestižno avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost. Avstrija to visoko priznanje podeljuje evropskim avtoricam in avtorjem za celoten knjižni opus. Jančar se je tako pridružil vrhunskim prejemnikom te nagrade, med katerimi so Umberto Eco, Salman Rushdie, Milan Kundera in Václav Havel," je dejala.

Spregovorila sta tudi o Bauhausu
Sogovornika sta na srečanju med drugim spregovorila tudi o Bauhausu kot konceptu, ki združuje tradicionalno in sodobno oziroma tradicionalno nadgrajuje z novim. Ob koncu srečanja je Simoniti izrazil željo, da bi v Sloveniji pripravili večjo razstavo del sodobnih avstrijskih umetnikov in umetnic, s katero bi tudi v Sloveniji dobili vpogled v zdajšnjo avstrijsko umetniško produkcijo.

Uradni obisk na Dunaju je minister končal z odprtjem razstave Alma M. Karlin – Sama okoli sveta v dunajskem muzeju Weltmuseum, na katerem bo imel nagovor.

Razstava o presunljivi življenjski zgodbi svetovne popotnice, pisateljice, ljubiteljske raziskovalke, poliglotke in teozofinje Alme M. Karlin je nastala v sodelovanju enega najuglednejših evropskih etnografskih muzejev Weltmuseum in Pokrajinskega muzeja Celje ob podpori slovenskega veleposlaništva na Dunaju in Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji (SKICA).

Razstava, ki bo na ogled do 18. januarja 2022, pomeni po oceni strokovnjakov vrhunski dosežek za slovensko muzejsko stroko.