Razstava je nastala v sodelovanju med dunajskim muzejem Weltmuseum in Pokrajinskim muzejem Celje. Foto: Veleposlaništvo RS na Dunaju
Razstava je nastala v sodelovanju med dunajskim muzejem Weltmuseum in Pokrajinskim muzejem Celje. Foto: Veleposlaništvo RS na Dunaju

Gre za eno najvidnejših slovenskih razstav v Avstriji v zadnjih letih in hkrati tudi za zaključek večletnega projekta Sosedski dialog med Slovenijo in Avstrijo 2019‒2021, ki se je zaradi epidemije podaljšal tudi v letošnje leto.

Razstava bo predstavila razgibano življenjsko zgodbo svetovne popotnice, pisateljice, pesnice in zbirateljice iz Celja, ki je na začetku dvajsetega stoletja v osmih letih sama prepotovala svet in pozneje postala ena najbolj branih avtoric potopisov nemškega jezikovnega prostora. Njeni podvigi, prodornost in vztrajnost so bili za tisto obdobje pionirski, s svojo zgodbo pa predstavlja navdih za ženske ter njihovo vlogo v družbi še danes.

Sorodna novica Sama okrog sveta – življenjska pot Alme M. Karlin

Postavitev v Weltmuseum Wien je konceptualno zasnovana kot monografija Neskončno potovanje Alme M. Karlin avtorice Barbare Trnovec. Dolgoletna preučevalka Alme Karlin je tudi sokustosinja razstave Sama okoli sveta, ki za slovensko muzealstvo predstavlja velik uspeh.

Vsebinsko izjemno bogata razstava

Postavitev v prvem delu, ki nosi naslov Potovanje je učenje, predstavlja osupljivo potovanje celjske popotnice okoli sveta. Na ogled so dragoceni predmeti, ki jih je Celjanka zbirala po poti, zdaj pa jih hrani celjski muzej. V drugem delu, naslovljenem Življenje je potovanje, pa je predstavljena njena biografija.

Po besedah Barbare Trnovec je razstava vsebinsko izjemno bogata. "Obiskovalce seznanja z osupljivo življenjsko zgodbo Alme M. Karlin in jih nagovarja k premislekom, obenem pa je prava paša za oči," je pojasnila. Kot je še poudarila, so predmeti predstavljeni na način, "da prav vsak deluje kot umetnina".

Razstava poleg nemškega nosi tudi slovenski naslov, za kar se je Barbara Trnovec zelo zavzemala. Razstavo bo namesto kataloga pospremila omenjena monografija, ki je izšla tudi v nemškem in angleškem jeziku.