Minister Simoniti poudarja, da so napake zdaj odpravljene. Foto: RTV SLO
Minister Simoniti poudarja, da so napake zdaj odpravljene. Foto: RTV SLO
Na ministrstvu so že zagotovili potrebna sredstva. Foto: RTV SLO

Pred dobrimi tremi meseci so namreč nekaterim samostojnim umetnikom odvzeli pravico do plačila prispevkov za socialno zavarovanje iz državnega proračuna. Kulturnikom, ki so bili prizadeti, bodo poravnali vse prispevke za socialno zavarovanje za nazaj in za tekoče leto naprej.

S posebnim sklepom pa so že odpravili sporne določbe, ki jih je vlada sprejela 25. avgusta. Ob rebalansu proračuna so tako zagotovili dodatnih 200 milijonov tolarjev za samozaposlene v kulturi.

Iskanje ustreznejše rešitve
Minister Simoniti je še dodal, da je vrsta nejasnosti privedla do odločitve, da je treba poiskati drugo, ustreznejšo rešitev, ki bo samozaposlenim v kulturi olajšala njihovo prijavljanje. Ti morajo namreč vsako leto do konca marca ministrstvu predložiti podatke o dohodninskem stanju, na podlagi katerih na ministrstvu sprejmejo odločitev o plačevanju prispevkov samozaposlenim.

Na ministrstvu so tako predlagali, da bi od davčne uprave pridobili odločbo, na podlagi katere bi postopek, tako pravi minister, stekel lažje in enostavnejše.