Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor že vrsto let sodeluje z različnimi tujimi sorodnimi ustanovami in judovskimi muzeji. Foto: Sinagoga Maribor
Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor že vrsto let sodeluje z različnimi tujimi sorodnimi ustanovami in judovskimi muzeji. Foto: Sinagoga Maribor
Sinagoga Maribor
Do 31. avgusta je še na ogled razstava Judje na Slovaškem: Muzej judovske kulture se predstavlja. Foto: Sinagoga Maribor

Pred štirimi leti je sinagoga pričela delovati kot samostojni javni zavod Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, sredstva za delovanje centra pa večinsko zagotavlja Mestna občina Maribor. Poslanstvo centra judovske kulturne dediščine je ohranjanje spomina na življenje Judov v Sloveniji in na tragičnost holokavsta.

Mnogi izvirni arhitekturni elementi
"Zgradba se že več kot 500 let ni uporabljala kot sinagoga, zaradi številnih prezidav pa je bila njena izvirna pričevalnost precej spremenjena. Rekonstrukcijsko-obnovitvena dela na objektu nekdanje sinagoge so se pričela leta 1992 in že prvi posegi in stavbne raziskave so razkrili, da zgradba v svoji strukturi skriva številne izvirne arhitekturne elemente, na podlagi katerih bi bilo mogoče rekonstruirati osrednji prostor srednjeveške sinagoge," so zapisali na spletni strani sinagoge.

Skladno s projektom obnove sinagoga ni bila obnovljena kot sakralni objekt, zato se danes v tej obliki tudi ne uporablja.

Nadalje pa še: "kljub načelni podpori mnogih tujih institucij in organizacij sta obnovo sinagoge v celoti financirala Mestna občina Maribor in nekdanje Ministrstvo za kulturo RS". Z urada vlade za komuniciranje so sporočili, da bo vlada odlok o razglasitvi prek Državnega pravobranilstva Republike Slovenije poslala pristojnemu zemljiškoknjižnemu sodišču.

Deležni tudi mednarodne podpore
Sicer pa del sredstev Center judovske kulturne dediščine že pridobiva z mednarodnimi razpisi in donacijami. Ob tem omenjajo še, da poleg posameznih gostov z vsega sveta pogosto gostijo tudi organizirane šolske skupine in skupine obiskovalcev iz Izraela. Med njimi je leta 2008 obnovljeno sinagogo obiskal vrhovni aškenaški rabin Jona Metzger.

Trenutno je v sinagogi na ogled dokumentarna razstava Judje na Slovaškem: Muzej judovske kulture se predstavlja, ki jo lahko obiščete še do 31. avgusta.