Med desetdnevnim festivalom bo Skopje v sklopu festivalske teme Mit o sedmih vratih gostilo približno 700 mladih umetnikov iz 46 evropskih in sredozemskih držav. Foto: MMC RTV SLO
Med desetdnevnim festivalom bo Skopje v sklopu festivalske teme Mit o sedmih vratih gostilo približno 700 mladih umetnikov iz 46 evropskih in sredozemskih držav. Foto: MMC RTV SLO
Nina Božič: Art Vs. Business
Performans/predavanje Nine Božič, Art Vs. Business, združuje plesno predstavo in resno marketinško predavanje, s čimer nam umetnica poskuša pokazati, da poslovni in umetniški nista nujno dva ločena svetova.

Pod pokroviteljstvom evropskega komisarja za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mlade Jana Figela se bo danes v Skopju začel Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja. Do 12. septembra se bo pod motom Umetnost najde pot predstavilo 713 mladih iz 43 držav. Slovenija je na njem močno zastopana; ustvarjalce je izbral Jurij Krpan.

Za Makedonijo je to prva tako velika mednarodna umetniška prireditev s tako množico sodelujočih. Bienale bo ponudil kakšnih 400 umetniških dogodkov z vseh področij ustvarjanja, od slikarstva, grafike in kiparstva do filma, videa in literarnih branj ter plesnih in gledaliških predstav, poleg tega pa še 40 koncertov in modno revijo. Bienale nosi tudi naslov Mit o sedmih vratih Skopja.

Bienale so pripravili skopsko Združenje za mednarodno sodelovanje mladih ob podpori ministrstva za kulturo, mesta Skopje in mednarodnega združenja Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja (BJCEM).

Umetnikom, ki delujejo na področjih likovne umetnosti, arhitekture, stripe, filma, videoumetnosti, grafičnega in industrijskega oblikovanja, modnega oblikovanja, fotografije, literature, kulinarike, glasbe, gledališča, plesa ter urbanih akcij, bienale pogosto predstavlja prvo mednarodno predstavitev.

Škuc, ki je nacionalni koordinator, je na bienale poslal številne domače umetnike, ki danes ustvarjajo vrhove sodobne umetnosti. Omeniti velja le imena, kot so Vuk Čosić, Alan Hranitelj, Damjan Kozole, Tobias Putrih, Ema Kugler in Marjetica Potrč.

Na letošnjem bienalu bodo Slovenijo predstavljali:
- vizualne umetnosti: Nika Autor - By Products in Kaja Kraner - Zaslon 2/Screen 2,
- uporabne umetnosti: Urh Sobočan s Tricikel Designom,
- uprizoritvene umetnosti: Nina Božič - Art vs. Bussines, Nika Autor/Miha Ciglar/Tina Valentan - Fiktivne situacije/Fictive situations
- literatura: Glorjana Veber - Skopje
- urbane akcije: Dominik Mahnič - Spray
- glasba: Vasja Progar
-
film: Cambodia Film Productions (Dejan Žinko in Miloš Jakovic) - Scan, Pack, Pay and Go.

Bienale je v prejšnjih izdajah gostoval v Barceloni (dvakrat), Solunu, Bologni, Barceloni, Montpellieru, Lizboni, Torinu, Rimu, Sarajevu, Bariju in Atenah.