V koprskem Pokrajinskem muzeju bo relief razstavljen do 21. junija. Foto: RTV SLO
V koprskem Pokrajinskem muzeju bo relief razstavljen do 21. junija. Foto: RTV SLO
Maskeron
Maskeron datirajo v zgodnje 17. stoletje. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Skrivnostni maskeron so iz istrskega kamna izdelali v zgodnjem 17. stoletju, strokovnjaki pa domnevajo, da je bil sestavni del nekega vodnjaka, za TV Slovenija poroča Elen Batista Štader.
Jure Vuga je med sprehodom sprva opazil le kamniti blok, pritegnile so ga tanke linije v obliki las ali grive, ko je zagledal še oko, je takoj prepoznal, da gre za dragoceno najdbo, o tej pa obvestil pristojne ustanove. Relief bo v koprskem Pokrajinskem muzeju na ogled do 21. junija.
Baročno navdušenje nad grotesknim
Po eni od razlag je maska krasila vodni izvir, ki ga najdemo deset metrov od kraja najdišča. Ker v bližini ni nobene večje vile, po kateri bi lahko sklepali, da je imela plemiška družina tako monumentalno fontano, pa se poraja tudi vprašanje, ali ni bila morda prenesena iz fontane v središču mesta.
V Kopru se je ohranilo kar nekaj podobnih maskeronov z izmaličenim in bradatim obrazom, takšne groteskne figure pa so bile priljubljene v baročnem obdobju. Odkritje skulpture odpira pogled v življenje Koprčanov in umetnostna nagnjenja na izteku 16. stoletja.

Koprska najdba iz 17. stoletja
Koprska najdba iz 17. stoletja