Letošnja kolonija se vrača v Osnovno šolo Izlake, ki je bila lani v obnovi. Zadnja leta na koloniji ne določajo več skupne teme, temveč sodelujoči ustvarjajo po lastnem navdihu in željah. Foto: RTV SLO
Letošnja kolonija se vrača v Osnovno šolo Izlake, ki je bila lani v obnovi. Zadnja leta na koloniji ne določajo več skupne teme, temveč sodelujoči ustvarjajo po lastnem navdihu in željah. Foto: RTV SLO
Dve skupni točki - kolonijo Izlake - Zagorje in Prešernovo nagrado (prejel jo je leta 1977) - ima tudi življenje in delo Mihe Maleša.

Mednarodna slikarska kolonija z najdaljšim stažem v Sloveniji od danes do 20. julija poteka na tamkajšnji osnovi šoli. Letos večina slikark in slikarjev prihaja iz tujine, s čimer se izlaška kolonija pridružuje letu medkulturnega dialoga. Organizatorji so povabili umetnike iz držav, ki so redkeje navzoče, predvsem pa je letošnje zanimanje usmerjeno k slikarskemu dogajanju v državah, ki so se skupaj s Slovenijo pridružile Evropski uniji.

Desetdnevna izlaške kolonija letos gosti Irko Kate MacDonagh, Slovaka Seana Kaneja, Madžara Ferenca Masszija, Maltežana Raphaela Vello, Estonca Einarja Veneja, Litovca Augustinasa Žygimantasa, domačo slikarko in slikarje - Tanjo Špenko iz Ljubljane, Iva Mršnika iz Loga pri Brezovici, Pavla Sedeja iz Žirov in Krajnčana Nejca Slaparja. Hrvaška predstavnica Sanja Švrljuga je udeležbo na srečanju zadnji trenutek odpovedala.

V štirih desetletjih nastalo 800 slik
Kolonijo bodo spremljale številne prireditve; udeleženci si bodo ogledali Zagorje z okolico, tamkajšnje znamenitosti in obiskali bodo razstave. Kulturno društvo Slikarska kolonija bo 18. julija v hotelu Medijske Toplice priredilo okroglo mizo z naslovom Slikarstvo - most med kulturami. Dan pozneje bodo v likovni delavnici osnovne šole na Izlakah pripravili popoldansko priložnostno razstavo nastalih likovnih del. Dela udeležencev pa bodo razstavljena decembra.

V štirih desetletjih in pol se je na Izlakah srečalo več kot 300 likovnih umetnic in umetnikov, 21 izmed njih je bilo slovenskih Prešernovih nagrajencev, skupna zbirka doslej ustvarjenih del pa obsega približno 800 slik, ki jih hranijo v depoju. Nekatere izmed njih posojajo za razstave, kar društvu zagotavlja del za izvedbo kolonije potrebnih sredstev.