Ivana Kobilca: Otroci na travniku, 1892. (Izbor slike je simboličen.) Foto: Narodna galerija
Ivana Kobilca: Otroci na travniku, 1892. (Izbor slike je simboličen.) Foto: Narodna galerija

Visoka predstavnica Slovenije za nasledstvo Ana Polak Petrič je veleposlaniku Srbije v Sloveniji Aleksandru Radovanoviću predala seznam predmetov slovenske premične kulturne dediščine, ki so v nekdanjih zveznih institucijah SFRJ-ja.

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, je Slovenija seznam kulturne dediščine, za katero meni, da mora skladno s sporazumom o vprašanjih nasledstva preiti nanjo, začela pripravljati lani na pobudo visoke predstavnice Polak Petričeve, ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za kulturo in ljubljanske Narodne galerije.

Na seznamu, ki so ga oblikovali na podlagi dostopnih virov, so denimo slike Ivane Kobilce, Riharda Jakopiča, Mateja Sternena, Matije Jama in Ivana Groharja, pa tudi primerki iz poštnega, železniškega in vojnega muzeja.

Kot je ob predaji seznama poudarila Polak Petričeva, si pridržujejo pravico do sprememb na podlagi poznejših ugotovitev. Predlagala je tudi, da se z namenom evidentiranja stanja in prevzema umetnin čim prej sestanejo strokovnjaki za umetniška dela iz Slovenije in Srbije.