Vlado obenem pozivajo tudi k temu, da spore z vodstvom STA-ja reši na demokratičen in miren način v skladu z zakonom ter da podpira in se zavzema za svobodo govora v Sloveniji, kar je v okviru predsedovanja Svetu Evropske unije njena najvišja dolžnost.

Foto: Youtube/STA
Foto: Youtube/STA

Mednarodno skupnost pa pozivajo, naj "na vse načine spodbuja slovensko vlado, da bo ravnala v skladu z demokratičnimi standardi in zakoni". "Vsaka svoboda se začne s svobodo govora," so poudarili v citatu pesnika Borisa A. Novaka.

V javnem pismu, ki ga podpisuje upravni odbor slovenskega PEN-a, poudarjajo, da je vlada Republike Slovenije z začetkom leta prenehala plačevati storitve Slovenski tiskovni agenciji, ki je bila ustanovljena leta 1991 kot eden od temeljev nove države Republike Slovenije.

Sorodna novica V Bruslju pričakujejo hitre rešitve za ustrezno financiranje STA-ja

Stotim neodvisnim novinarjem grozi izguba službe
"STA je nedvomno avtonomen in objektiven vir informacij o dogodkih v Sloveniji in tujini. Finančni prihodki STA so jasno opredeljeni z zakonom. Kljub temu se je sedanja vlada Republike Slovenije odločila, da bo zakon kršila, in tako že od 1. januarja 2021 ne plačuje računov za storitve agencije, ki jih ta vseeno opravlja. Kljub spomladanski kampanji množičnega financiranja STA grozi finančni zlom, stotim neodvisnim novinarjem pa izguba službe. Poleg tega bo slovenska medijska krajina zaradi ekonomske cenzure vlade Republike Slovenije izgubila najbolj objektiven vir nepristranskih informacij,"
poudarjajo.

Sorodna novica Direktor STA-ja Veselinovič znova pozval Ukom k dogovoru

Bojijo se, da je finančni razpad STA le prvi korak k temu, da se slovenski neodvisni mediji znajdejo pod vladnim nadzorom in bo tako omejena svoboda govora kot temeljna demokratična vrednota v Republiki Sloveniji.

Med podpisanimi podporniki izjave so poleg predsednice Mednarodnega PEN-a, ki je bila te dni v Sloveniji gostja celjskega pesniškega festivala Izrekanja, med drugim še predsednik Mednarodnega odbora Pisatelji za mir Emmanuel Pierrat, predsednica Mednarodnega ženskega odbora Zoe Rodriguez ter francoski, portugalski, švicarski, švedski in črnogorski centri PEN.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je prejšnji teden sporočil vodstvu STA-ja, da zavrača plačilo mesečnega zahtevka tudi za julij. STA tako ostaja brez državnega financiranja, ki ga za izvajanje javne službe predvideva zakon o STA-ju, že 242 dni.