Napis na stavbi agencije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Napis na stavbi agencije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Zavedamo se razvoja dogodkov," je na vprašanje Slovenske tiskovne agencije v zvezi z donatorsko kampanjo zbiranja sredstev ZaObSTAnek odgovoril govorec komisije za področje pravosodja Christian Wigand.

"Morda moramo spet razmisliti, zakaj imamo državo! Ali si je pa ne zaslužimo."

"Čeprav je takšna pobuda občudovanja vredna in kaže na dobro sodelovanje znotraj medijskega sektorja, se javne tiskovne agencije ne bi smele biti prisiljene zatekati k tovrstnim rešitvam za financiranje. Kot smo že povedali, mora slovenska vlada zagotoviti ustrezno financiranje agencije, in pričakujemo hitre rešitve," je dodal.

Dolžnost vlade v skladu s slovensko zakonodajo je zagotoviti neodvisnost in primerno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA, je ponovil Wigand in potrdil, da so na komisiji prejeli torkovo pismo zaposlenih na STA-ju zaradi vladne ustavitve financiranja javne službe.

Pri tem je spomnil, da je komisija nedavno potrdila, da je slovensko financiranje STA-ja za leto 2021 v celoti v skladu s pravili EU-ja o državnih pomočeh.

Spomnil je, da je komisija glede državnih pomoči 29. aprila sprejela sklep, s katerim je odobrila 2,5 milijona evrov državne pomoči Slovenije STA-ju za izpolnitev poslanstva javne službe za leto 2021. Javno financiranje bo prispevalo k neodvisnemu zagotavljanju novic slovenski javnosti brez nepotrebnega izkrivljanja konkurence na enotnem trgu, je ugotovila komisija.