Številni slovenski gradovi s svojimi dvorišči in atriji postanejo poleti prizorišča različnih kulturnih prireditev. Obuditev življenja iz obdobja srednjega veka lahko doživimo na več gradovih. Foto: BoBo
Številni slovenski gradovi s svojimi dvorišči in atriji postanejo poleti prizorišča različnih kulturnih prireditev. Obuditev življenja iz obdobja srednjega veka lahko doživimo na več gradovih. Foto: BoBo
grad ptuj
Na Ptujskem gradu bodo z nekaj koncerti gostovali festival Arsana in mladi evropski solisti, avgusta pa se bo grajsko dvorišče spremenilo v letni kino. Foto: BoBo
ribniški grad ribnica
Grajski večeri na Gradu Ribnica ob reki Bistrici bodo obarvani večinoma glasbeno. Foto: BoBo
grad ljubljana, ljubljanski grad
Ljubljanski grad je prizorišče različnih razstav, otroških predstav in ustvarjalnih srečanj za mlade, v senci grajskih dreves lahko preberemo kakšno dobro knjigo, druga polovica poletja pa je rezervirana tudi za Film pod zvezdami. Foto: BoBo

Tako si je na Ljubljanskem gradu do 1. septembra mogoče ogledati fotografije Arneta Hodaliča in razstavo o Almi M. Karlin z naslovom Poti. V Kazematah je na ogled svetlobna instalacija Kolo, 5200 let. Na Ljubljanskem gradu gostijo tudi Mini teater, ki uprizarja otroške predstave, na grajskem dvorišču pa se bodo v sklopu letnega kina Film pod zvezdami med 25. julijem in 17. avgustom vrteli filmi. Enkrat mesečno na gradu ponudijo pravljično-ustvarjalno srečanje za otroke, gostijo pa tudi Knjižnico pod krošnjami. Ob nedeljah pripravljajo Srednjeveški tabor, na katerem se lahko obiskovalci seznanijo z življenjem srednjeveških vitezov.
Glasba, poezija in grajsko življenje v Celju
Na Starem gradu Celje animacijska ekipa vsako soboto in nedeljo dopoldne obiskovalcem predstavlja grajski način življenja. Sicer tudi v letošnjem poletju gostijo kopico priznanih glasbenih ustvarjalcev. Tako bo v petek, 26. julija, nastopila pevka Nana Milčinski, v petek, 9. avgusta, Mia Žnidarič, v četrtek, 22. avgusta, pa bo mogoče prisluhniti koncertu Klape Intrade & Tomislava Braliča.
V torek, 27. avgusta, bodo podelili tradicionalno Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta in zlatnik poezije, v petek, 30. avgusta, bo na ogled gledališka predstava za otroke Duhec Puhec s Celjskega gradu v izvedbi Talije - ustvarjalnega laboratorija. Zadnjega avgusta med 15. in 20. uro pripravljajo tradicionalno srednjeveško prireditev.
Glasba in letni kino na Ptuju
V Slavnostni dvorani Ptujskega gradu bo mogoče v tem mesecu prisluhniti dvema koncertoma, ki bosta potekala v sklopu festivala Arsana, in sicer 29. julija koncertu hrvaškega pianista Lovra Pogoreliča ter 30. julija Mednarodnemu godalnemu orkestru s solisti. V četrtek, 1. avgusta, bodo nastopili še Mladi evropski solisti, od 5. do 11. avgusta pa bodo grajsko dvorišče spremenili v letni kino.
Festival Velenje z različnimi žanri
Velenjski grad gosti Festival Velenje, v sklopu katerega bo 7. avgusta nastopila Nana Milčinski, 14. avgusta bo na ogled monokomedija Gorazda Žilavca Panonec in morje, 26. avgusta pa bodo odprli razstavo Urške Mazej Raz-rez v okviru 16. festivala mladih kultur Kunigunda. V nedeljo, 1. septembra, bo tam koncertiral Iztok Mlakar.
Grajsko poletje v Sevnici in Ribnici
V atriju Gradu Sevnica bo v sklopu Grajskega poletja 2013 18. avgusta mogoče prisluhniti tandemu flamenka Vitu Marenčeju in Ani Pandur, 30. avgusta pa še akustičnemu koncertu Katrinas. V atriju Gradu Rajhenburg v Brestanici pa bo 26. julija nastopil Janez Hočevar - Rifle z monokomedijo Star fotr, 3. avgusta bo nastopila zasedba Tjaša Fabjančič Trio, 17. avgusta pa bo na ogled avtorski projekt Radio GaGa. V četrtek, 29. avgusta, bo mogoče prisluhniti še koncertu Simone Zanchini.
V sklopu Grajskih večerov 2013 na Gradu Ribnica bo 26. julija v okviru Mednarodnega festivala Poletje - Imago Sloveniae nastopil glasbeni Teater kvartet, v katerem muzicirajo Tina Krajnik Mozetič, Marko Brdnik, Petra Gačnik Greblo in Marko Mozetič. Avgustovske petkove večere pa bodo oblikovali ribniški kantavtor Žiga Bižal z Medardom Pucljem (2. avgust), Juan Vasel (9. avgust) in komedijantka Lucija Ćirović z gosti (23. avgust). V petek, 16. avgusta, pa pripravljajo večer mehiške glasbe Mariachi International Alma de Mexico.
Na grad vabijo tudi v Metliki in Črnomlju
Metliški grad bo poletje zaznamoval niz prireditev pod imenom Pridi zvečer na grad. Tako bo to nedeljo v stand up komediji Rojen v jugi obiskovalce zabaval Perica Jerkovič, v četrtek, 25. julija, bo nastopila Klapa Solinar, med vrsto dogodkov pa velja omeniti koncert mednarodne zasedbe LATinTENT (28. julij), večer poetov, ki ga bo 31. julija sooblikoval Tone Partljič, večer poezije Iztoka Mlakarja Pusjeben gušt (9. avgusta), gostovanje italijanske folklorne skupine Costumi bisiacchi (14. avgusta), srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Bele krajine (23. avgusta) ter sklepni koncert Neishe, ki bo 23. avgusta.
Avgusta bo zaživel tudi Črnomaljski grad, saj bo med 17. in 31. avgustom gostil ČrnFest. Organizatorji med drugim napovedujejo pet koncertov, na katerih bodo nastopili TBF, Incurabili, LET 3, Move Knowledgement, 2B, Kill Kenny in Dan D. Med drugim bo kot gost v stand up komediji nastopil Jonas Žnidaršič.
Etno na Bledu in Ognjena preizkušnja v Radovljici
Tudi na Blejskem gradu se to poletje vrstijo številne prireditve. V torek, 23. julija, pripravljajo koncert delavnice Pikolo in Dua Grafenauer-Kosovinc, 25. julija pa koncert Mie Žnidarič. Dva dni pozneje bo mogoče prisluhniti zasedbi Akkordeon, 1. avgusta Jure Tori triu, 29. avgusta pa še koncertu LatinTent. Grad gosti tudi koncerte 23. Okarina etno festivala Bled.
Radovljiška graščina bo med 10. in 26. avgustom gostila nekaj koncertov Festivala Radovljica, med drugim tudi otvoritveni koncert, ko bodo članice skandinavskega ansambla Ulv izvedle spored Ognjena preizkušnja.
Tudi drugi gradovi pogosto postanejo prizorišče različnih glasbenih festivalov. Tako bodo v sklopu Festivala Seviqc Brežice do konca poletja koncerte pripravili na gradu v Litiji, gradu Lemberg v Vojniku, na gradu Turjak v Velikih Laščah in na gradu v Slovenski Bistrici. V sklopu Festivala Echos - Čezmejni odmevi pa se obeta koncert Zinajde Kodrič in Uroša Bariča na gradu Kromberk (26. julij) in Dua Nuances na Gradu Dobrovo v Brdih (23. avgust).