Življenje Alme Karlin je bilo zelo nenavadno, še posebno, ker je živela v času, ko je bilo mesto ženske ob možu in otrocih. Foto: www.almakarlin.si
Življenje Alme Karlin je bilo zelo nenavadno, še posebno, ker je živela v času, ko je bilo mesto ženske ob možu in otrocih. Foto: www.almakarlin.si
Alma Karlin
Alma Karlin je pisala v nemščini, njena dela pa so prevedena v angleški, slovenski, francoski, madžarski, italijanski in srbski jezik ter skandinavske jezike in sodijo med najbolj brana dela tridesetih let prejšnjega stoletja tudi na nemškem oddelku takrat največje knjižnice na svetu Public Library v New Yorku. Od devetdesetih let 20. stoletja naprej so njena dela znova oživela tudi v Sloveniji, skoraj vsako leto izide kakšna njena knjiga v novem prevodu, vsaka izmed njih je v slovenskem prostoru prava prodajna uspešnica, za svetovne popotnike pa Alma ostaja vzor vreden branja, proučevanja in posnemanja. Foto: MMC RTV SLO
V lanskem igranem dokumentarcu Samotna pot je Almo Karlin igrala Veronika Drolc. Foto: RTV SLO

10. aprila bodo na Krekovem trgu v središču Celja odkrili kip popotnice in pisateljice Alme M. Karlin - umetniško darilo Ane Ćetković Vodovnik in njenega soproga akademskega kiparja Vasilija Ćetkovića - Vaska. Kip bo ponazarjal, kako Alma s svojo Eriko (to je bil pisalni stroj, ne hčerka) odhaja na železniško postajo in v svet.

Celjska občina bo plačala vlivanje kipa v bron in poskrbela za njegovo postavitev. Lani je torej minilo 120 let od Alminega rojstva, prav tako v Celju pa je umrla pred 60 leti. Ob skorajšnjem odkritju kipa je celjski župan Bojan Šrot povedal, da je Almina zapuščina neprecenljive vrednosti, zato je prav, da ima tudi v rodnem mestu dostojno obeležje, ki nas bo spominjalo na to veliko Celjanko.

Najprej darilo za ženo, šele potem za mesto
Vaskova soproga Ana pa je o nastanku ideje o Alminem kipu dejala, da je svojega moža ob prebiranju knjig Alme M. Karlin navdušila s pripovedovanjem o njeni samosvoji naravi. "Tudi sam se je poglobil v nekaj njenih del in se prepričal o veličini ženske, ki ga je pri iskanju njene podobe motivirala h kiparskemu oblikovanju. O tem, da dela javni spomenik, ni hotel razmišljati in se obremenjevati. Poudarjal je, da Almo dela meni in zaradi mene. Jaz pa sem si tiho želela, ko bi jo končal, podariti "mojim" Celjanom. Vsekakor sem vedela in pričakovala, da bo postavitev njene bronaste figure v Celju dogodek, ki se bo smiselno vključil v 120-letnico pisateljičinega rojstva in 60-letnico njene smrti. Vasko se je strinjal z mojo namero, s katero sva potem seznanila celjsko občino," pravi Ćetković Vodovnikova.

Hiša je že kulturni spomenik
Celjska občina je že pred desetletjem začela obnovo in sanacijo hiše na Pečovniku - zadnjega domovanja Karlinove, odkupila zemljišče in hišo z odlogom razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena. Leta 2003 je kot investitorka spomenik tudi v celoti gradbeno statično sanirala. V okviru didaktičnih ur pa celjska Srednja šola za gradbeništvo v okviru projekta Unesco ASPnet končuje gradbeno-obrtna dela.

Dama, ki je bila velik korak pred svojim časom
V začetku meseca je izšlo tudi v nemščini zapisano avtobiografsko besedilo Karlinove Ein Mensch wird … aus Kidnheit und Jugend, ki ni bilo pred tem še nikoli objavljeno. V avtobiografiji, ki v slovenskem prevodu Mateje Ajdnik Korošec nosi naslov Sama, je Alma. M. Karlin opisala prvih 30 let svojega življenja, od rojstva do odhoda na slovito potovanje, ki jo je zaneslo v Južno in Severno Ameriko, na Daljni vzhod, Tihomorske otoke, v Avstralijo in Azijo. V nazornih in reflektiranih opisih vsakdanjih in hkrati izjemnih dogodkov najprej v Celju, nato v Londonu ter na Norveškem in Švedskem ponazarja, kako pride do spoznanja, da ni ženska, ampak 'bitje ženskega spola'.