Sergio Pininfarina je oblikoval kultne modele avtomobilov, kakršni so ferrari testarossa, alfa romeo spider in lancia flaminia. Foto: EPA
Sergio Pininfarina je oblikoval kultne modele avtomobilov, kakršni so ferrari testarossa, alfa romeo spider in lancia flaminia. Foto: EPA
Zaobljena, moderna bakla, ki so jo leta 2006 ob začetku olimpijskih iger športniki prinesli v Torino, je bila prav tako oblikovalski podvig Pininfarine. Foto: EPA

Sergio Pininfarina, dolgoletni prvi mož svetovno znanega oblikovalskega studia, je bil med najuglednejšimi poslovneži v Italiji; med drugim je med letoma 1988 in 1992 vodil industrijsko združenje Confindustria. Leta 2005 je bil za svoje zasluge za italijansko gospodarstvo dosmrtno imenovan za senatorja, že od šestdesetih dalje pa je veljal za ambasadorja znamke "made in Italy" v tujini.

Sprva manjše podjetje Pininfarina je leta 1930 v Torinu ustanovil Sergiov oče, Battista Pininfarina, šele sin pa je nato iz njega ustvaril oblikovalsko podjetje avtomobilov svetovnega formata. Njegovi avantgardni dizajni so v avtomobilsko industrijo po drugi vojni zanesli prepotrebno prevetritev.

Podjetje Pininfarina se je usmerilo predvsem v oblikovanje športnih modelov avtomobilov za glavne svetovne proizvajalce. Že vse od 50. let prejšnjega stoletja oblikujejo skorajda vse ferrarije, delajo pa tudi z Maseratijem, Cadillacom, Alfo Romeo, Fordom, Volvom in Lancio. Uspešni so tudi pri oblikovanju vlakov.

Eden zadnjih odmevnejših projektov skupine Pinifarina je tudi bakla zimskih olimpijskih iger v Torinu (leta 2006), s podjetjem pa so sodelovali tudi pri slovenskem Gorenju in skupaj na tržišče poslali več serij gospodinjskih aparatov (oblikoval jih je Sergiov sin, Paolo, ogledate pa si jih lahko v spodnji galeriji).

Sergio Pininfarina je, poročajo tuji mediji, živel za družinsko podjetje. Pred leti je dejansko vodenje sicer prepustil sinu Andrei, ki pa je leta 2008 pri 51 letih umrl v prometni nesreči. Lani je podjetje dokončno ustavilo vso lastno proizvodnjo avtomobilov, ohranil se je le še oblikovalski del.