Karel Pečko, ki je sodeloval pri ustanovitvi Umetnostnega paviljona kot predhodnika galerije, pozneje pa to dolga leta vodil, je spodbujal kulturno izmenjavo s tujino in na Koroško pripeljal številne vrhunske umetnike ter tudi pomembne politične osebnosti. Foto: Koroška galerija likovnih umetnosti
Karel Pečko, ki je sodeloval pri ustanovitvi Umetnostnega paviljona kot predhodnika galerije, pozneje pa to dolga leta vodil, je spodbujal kulturno izmenjavo s tujino in na Koroško pripeljal številne vrhunske umetnike ter tudi pomembne politične osebnosti. Foto: Koroška galerija likovnih umetnosti
Karel Pečko: Iz ciklusa Uršlja gora
Pečko je bil neskončno zaljubljen v mehkobo razloženih pobočij in starosvetno mogočnost Uršlje gore. Na sliki: Iz cikla Uršlja gora, 1998. Foto: Galerija Murska Sobota
Karel Pečko
Bil je 'kulturniški diplomat', so o Pečku zapisali v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Bil je izjemen pedagog, ki je v posvečeni svet likovnosti uvedel generacije mladih, najbolj tenkočutne med njimi, kakršna sta bila Jože Tisnikar in Anton Repnik, pa popeljal do vrhuncev slovenske moderne likovne ustvarjalnosti. Foto: BoBo

Pečko je pokazal, da se umetnikovo poslanstvo ne odraža samo v dosežkih intimnega ustvarjalnega zanosa, ampak da ima kot umetnik moč karizmatične osebnosti in da lahko odigra pomembno družbeno vlogo, da lahko družbo sooblikuje in narekuje način življenja skupnosti, je o pokojnem umetniku dejala umetnostna zgodovinarka in nekdanja direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Milena Zlatar.


"Prav Pečko je bil znan po tem, da so ljudje sprejemali njegove pobude in mnenja, in lahko bi rekli, da je na ta način bogatil tako posameznike kot okolje,"
je dejala in dodala, da se je, čeprav je bil kulturni delavec, galerist, pedagog in učitelj, čutil slikarja in da je tudi razmišljal na slikarski način, živel slikarsko. Tudi govoril je v smislu metafor, primerjav, znal je navdušiti, bil je prijeten sogovornik in na neki način rojeni voditelj, je dejala.

Svetovljan v pravem pomenu besede
Pečko je bil svetovljan v pravem pomenu besede, še pravi umetnostna zgodovinarka, ki ji je bil, tako kot številnim drugim, tudi mentor. Z letom 1997 ga je nasledila na mestu direktorja Koroške galerije likovnih umetnosti, katere soustanovitelj je bil. Bil je tudi mentor slikarjev - ob njem se je likovno kalil in uveljavil Jože Tisnikar, pod njegovim vodstvom je napredoval Anton Repnik.

Umetnik se je zavedal, da v nekem okolju ne moreš biti osamljen, da moraš ljudi vzgojiti in jih navdušiti za nekatere stvari. "Nikakor ne bi mogel ustvariti tega, kar je, če ne bi imel somišljenikov, če mu ne bi pomagal niz ljudi, na začetku Akademska skupina," je spomnila.

Brez Pečka v Slovenj Gradcu takšne galerije, kot je danes, ne bi bilo. Ti začetki so bili nadvse pomembni, je poudarila in dodala, da je začrtal razstavno politiko in ob tem smelo zakorakal v mednarodne vode ter v koroško mesto vabil pomembne umetnike. S tem je prispeval tudi v prizadevanjih Slovenj Gradca, da postane mesto glasnik miru; naziv so mu Združeni narodi podelili leta 1989.

Spomnila je tudi na nesebičnost umetnika, po katerem se imenuje fundacija, ki ji je ob ustanovitvi podaril 252 svojih slik iz obdobja 1946-1990 in vanjo pritegnil še druge donatorje. Fundacija štipendira nadarjene študente umetnosti in humanistike.

Ljubezen do starosvetne mogočnosti Uršlje gore
V Koroški galeriji likovnih umetnosti so Pečka označili za slikarja, ki je bil neskončno zaljubljen v mehkobo razloženih pobočij in starosvetno mogočnost Uršlje gore. Kot so še zapisali, je bil uspešen galerist in kulturni menedžer že v časih, ko se nikomur v tej deželi še sanjalo ni, kaj naj bi to pomenilo, njegova neprecenljiva zapuščina pa je neusahljiv navdih za nove pogumne načrte v prihodnosti.

Slovo od sijajnega človeka in velikega prijatelja
V galeriji je že odprta žalna knjiga, jutri ob 14.00 pa bo potekala tudi žalna seja. O Pečku bo spregovoril dolgoletni direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Drago Plešivčnik, ki je spomnil na Pečkovo odprtost in njegovo prijateljstvo. "Bil je velik prijatelj, velik, sijajen človek. Vedno je bil na razpolago, kadar je šlo za njegovo galerijo in domači kraj," je dejal. Od 13.00 dalje bo žara z umetnikovimi posmrtnimi ostanki v poslovilni vežici v Starem trgu, ob 16.00 bo na tamkajšnjem pokopališču sledil pogreb.