Med izkopavanji so doslej odkrili njen doprsni kip, ki ga že več kot sto let hrani Novi muzej v Berlinu in velja za najbolj privlačno znamenitost muzejskega otoka. Repliko doprsnega kipa Nefretete hranijo v Narodnem muzeju v Berlinu. Foto: Reuters
Med izkopavanji so doslej odkrili njen doprsni kip, ki ga že več kot sto let hrani Novi muzej v Berlinu in velja za najbolj privlačno znamenitost muzejskega otoka. Repliko doprsnega kipa Nefretete hranijo v Narodnem muzeju v Berlinu. Foto: Reuters
false
Britanski egiptolog in vodja arheoloških raziskav v Tutankamonovi grobnici Nicholas Reeves in minister za arheološko dediščino Mamduh Al Damati v grobnici Tutatankamona. Nedavne raziskave kažejo, da je za zidom še en prazen prostor, za katerega Reeves domneva, da gre za grobnico kraljice Nefretete. Foto: EPA

Vodja arheoloških raziskav, britanski egiptolog Nicholas Reeves, je že pred časom sporočil, da so naleteli na odprtine v zidu, ki so bile prekrite s kasnejšimi poslikavami. O njegovi domnevi, ki jo je objavil v znanstveni reviji, je poročalo več časopisov.
K domnevi, da za zidovi leži Nefretete, ga je vodilo odkritje, da naj bi Tutankamonova grobnica prvotno pripadala prav tej kraljici, v njej pa naj bi še obstajal predelni zid. Strokovnjaki so se sicer dolgo ukvarjali z vprašanjem, zakaj je Tutankamonova grobnica manjša od grobnic preostalih faraonov in zakaj je njena oblika bolj podobna grobnicam egipčanskih kraljic tistega časa.
Reeves trdi, da je pod ometom zidu Tutankamonove grobnice, ki so jo odkrili leta 1922, našel skrivni prehod, za katerega verjame, da vodi v grobnico očetove soproge - in po nekaterih mnenjih Tutankamonove matere - kraljice Nefretete. Najdba Nefretetine grobnice bi pomenila najpomembnejše arheološko odkritje tega stoletja in bi osvetlila to skrivnostno dobo egipčanske zgodovine.
Načrte za nadaljnje raziskave je Reeves razkril na tiskovni konferenci skupaj z ministrom za arheološko dediščino Mamduhom Al Damatijem. Kot sta sporočila, bodo nove dokaze poslali na Japonsko v nadaljnje analize.
"Prej smo poročali o 60-odstotni možnosti, da je za temi zidovi še nekaj. Po najnovejših skeniranjih pa možnost za to ocenjujemo na 90 odstotkov," je sporočil Damati. "Prazen prostor za zidovi je zaznal zelo natančen radar, tu ni nobenega dvoma. V tem trenutku pa še ne moremo oceniti velikosti tega prostora," je povedal japonski specialist Hirokacu Vatanabe. Do sedaj so raziskovalci zbrali podatke, da bi jih razumeli, pa jih morajo še analizirati.